Ministr zahraničí Zaorálek vyzývá prezidenta Janukovyče k zastavení násilí v Kyjevě

18. únor 2014

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD vyzývá ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče k zastavení násilností v zemi. Podle něj neudělal Janukovyč nic, aby vyšel vstříc demonstrantům a zamezil násilnostem.

„Nesou za to samozřejmě odpovědnost složky, které jsou ve vedení země. Proto vyzývám prezidenta Janukovyče, aby razantně vystoupil proti násilí a aby se skončilo s tlakem a útočením na demonstranty,“ nechal se slyšet Zaorálek.

Ministr kvůli tomu chystá i usnesení pro středeční jednání vlády. Podle Zaorálka se pro situaci na Ukrajině musí najít ústavní politické řešení.

„Měla by vzniknout vláda složená tak, aby pomohla uklidnit situaci a vytvořila přechodné období, které by připravilo volby. Je třeba vyvinou veškeré úsilí pro to, aby se na Ukrajině zabránilo dalšímu krveprolévání. Myslím si, že je to zájem všech členských států EU,“ dodává.

Ukrajinské bezpečnostní složky obklíčily náměstí Nezávislosti a proti demonstrantům používají vodní děla. Střety si vyžádaly několik mrtvých.

Situace se vyhrotila poté, co se někteří z účastníků poklidné demonstrace pokusili proniknout do sídla ukrajinského parlamentu.

Čtěte také

autoři: vlk , Petra Hosenseidlová , Iva Menšíková
Spustit audio