Ministerstvo zahraničí stojí za ambasádou v Kyjevě. Zemanovi navzdory

5. říjen 2014

Ministerstvo zahraničí se dnes v reakci na prezidentovu kritiku postavilo za české velvyslanectví v Kyjevě. Mluvčí úřadu Johana Grohová uvedla, že ministerstvo nedisponuje žádnými hodnověrnými informacemi, které by jakkoli zpochybňovaly práci uvedeného zastupitelského úřadu.

Sám velvyslanec v Kyjevě Ivan Počuch Radiožurnálu potvrdil, že o kritice ví: „Já jsem to zaznamenal, co se odehrálo během pátku a soboty v České republice. Ale nechci už dále přes média vést jakékoli diskuze."

Ministerstvo dnes uvedlo, že pokud by se informace a pochybení českého zastupitelského úřadu objevily a potvrdily, pak by přijalo adekvátní kroky. Dodalo, že situaci na Ukrajině pečlivě monitoruje.


Miloš Zeman v sobotu řekl, že je s prací ambasády hluboce nespokojen kvůli jejímu přístupu k žádosti volyňských Čechů o přesídlení z Ukrajiny do České republiky. Ministerstvo ale nevidí důvod nějak zasahovat.

Mluvčí úřadu Grohová připomněla, že minulý týden Ukrajinu navštívil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a setkal se tam i s českými krajany:

„Dnes bude jednat ve Lvově náměstek ministra zahraničních věcí Rudolf Jindrák na úrovni státních tajemníků a náměstků ministrů zahraničí států V4 a Ukrajiny s představiteli místní samosprávy a nevládních organizací.“

„Příští týden pak bude ve Varšavě v rámci bilaterálních konzultací jednat s polskými partnery o situaci na Ukrajině první náměstek ministra zahraničních věcí Petr Drulák," dodala mluvčí ministerstva.

Volání o pomoc

Zeman už minulý měsíc podpořil žádost o repatriaci 40 rodin volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, které se na české představitele obrátily v březnu. Nyní se k žádosti připojilo přes 70 rodin, mezi nimiž jsou údajně jak volyňští Češi, tak krajané z válčícího východu země i z Krymu.

Premiér Bohuslav Sobotka v reakci na prezidentova slova uvedl, že se obává toho, aby se volyňští Češi nestali součástí propagandy. České televizi v sobotu řekl, že poptávky po přesídlování "by samozřejmě mohlo využít Rusko z hlediska své propagandy vůči Ukrajině" a že na druhou stranu by to mohlo zkomplikovat české vztahy s Ukrajinou.

autoři: jim , msi | zdroj: ČTK
Spustit audio