Ministerstvo školství navrhuje, aby se školáci na covid testovali přesnějšími PCR testy ze slin

5. květen 2021

Ministerstvo školství navrhuje, aby se místo antigenních začaly při testování žáků a studentů na koronavirus používat přesnější PCR testy. Definitivně o tom rozhodne vláda. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Proč se má změnit způsob testování školáků?
Důvodů je několik. Hlavní je pravděpodobně ten, že PCR testy jsou přesnější, než ty antigenní.

Čtěte také

Dalším důvodem je to, že státu testy určené pro antigenní testování školáků dochází a zatím není rozhodnuto o novém dodavateli. V Královéhradeckém kraji by ale zatím mělo být testů dostatek.

Sice ještě v pondělí mi několik ředitelů říkalo, že na svých školách mají zásoby testů jen do konce tohoto týdne. A měli obavu, kde seženou další, v krajské pobočce Národního pedagogického institutu je ale podle jejích představitelů k dispozici přes 22 tisíc testů a dalších zhruba 20 tisíc by v nejbližších dnech mělo dorazit ze státních hmotných rezerv.

Jak na případnou změnu reagují ředitelé škol? Souhlasí s PCR testováním?
Třeba viceprezident Asociace ředitelů základních škol Jaroslav Jirásko, který je také současně ředitelem základní školy v Lázních Bělohrad na Jičínsku, by PCR testování přivítal. Podle něj ale takové testování bude reálné jen v případě, že stát předloží jasnou metodiku a zajistí distribuci.

Čtěte také

Asociace zastupující 350 škol, jednoznačně odmítá, aby si školy testy musely shánět samy.

Prakticky to samé říká i František Majer, místostarosta města Náchod a současně ředitel největší náchodské základní školy. Ten si zatím PCR testování z těch dostupných informací neumí představit. Prý to školám způsobí takové problémy, že to řada z nich nebude schopná organizačně zajistit.

Například Jana Pecková, ředitelka školy ve Vernéřovicích, malé obce nedaleko Broumova, mi zase řekla, že má teď na starosti důležitější věci, než řešit ministerské pokyny, které se stejně ještě mnohokrát změní. Podle ní je zatím k dispozici málo informací.

Co se zatím o podmínkách případného PCR testování ve školách ví?
Moc toho není. Školy mají k dispozici metodický pokyn Ministerstva školství, ve kterém je PCR testování věnovaný jediný odstavec.

Čtěte také

V něm je řečeno, že ministerstvo připravuje materiál pro vládu, teprve po jeho schválení by přišly podrobnosti.

Ministerstvo navrhuje, že by normativně stanovilo částku, kterou by na nákup testů mohly školy nebo jejich zřizovatelé využít.

Zatím ale není jasné například to, kolik peněz by to bylo, kdy by je školy od státu dostaly, jestli by na dodavatele muselo být vypsané výběrové řízení a řada dalších věcí.

Na druhou stranu je ale také pravda, že PCR testování už některé školy v Česku využívají a to bez větších problémů.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.