Ministerstvo plánuje vznik sdílených ordinací. Společně by pracovalo více praktických lékařů a sester. Pilotní projekt odstartuje na jaře v Praze a v dalších krajích

5. prosinec 2019

Tři lékaři, stejný nebo větší počet sester, recepce, ale třeba i fyzioterapeut. Tak by v budoucnu mohly vypadat ordinace praktických lékařů. Takzvané sdružené praxe začnou v pilotním projektu vznikat příští rok na jaře. Ministerstvo zdravotnictví si od toho slibuje větší dostupnost a kvalitu péče. Rada seniorů ale nápad kritizuje - má obavy, že starší lidé žijící na venkově o péči naopak přijdou.

Jedna sestra a jeden lékař. Tak v Česku vypadá většina ordinací praktiků. Ministerstvo zdravotnictví a jeho šéf Adam Vojtěch za hnutí ANO to chtějí změnit.

„Chceme, aby v těch případech a místech, kde to je možné, aby nebyl jen jeden lékař a jedna sestra, ale aby se praktici sdružovali, aby byli třeba tři v jedné ordinaci, kterou budou sdílet. Zároveň chceme, aby tam k sobě měli administrativního pracovníka, aby jim odlehčil od administrativy, která je zatěžuje. Samozřejmě také všeobecnou sestru, případně diabetologickou sestru,“ vysvětluje Vojtěch.

„Společně nakupovat a používat by mohli i dražší přístroje, třeba ultrazvuk. Právě to je hlavní výhodou ve srovnání s malými ordinacemi,“ říká David Halata ze Společnosti všeobecného lékařství, podle kterého se sdružené praxe už osvědčily v mnoha evropských zemích.

„Jednoznačně pacient profituje z toho, pokud ta ordinace je lépe vybavena a je schopná poskytnout daleko rozsáhlejší a kvalitnější péči, než ta praxe jeden lékař, jedna sestra,“ popisuje Halata.

Takzvané sdružené praxe mají nabídnout i delší ordinační dobu od brzkého rána třeba až do šesti večer. Jejich fungování otestuje pilotní projekt. „Odstartuje na jaře v Praze, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji,“ upřesňuje náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

 Praktický lékař David Halata ale upozorňuje, že i tohle řešení má. „Jsou zkušenosti v zahraničí, kde to řeší takzvané senior taxi. V určitou hodinu z každé vesnice vyrazí dodávka, která naloží 5 nebo 6 pacientů a převeze do vedlejší vesnice,“ popisuje zahraniční praxi.

 Ministerstvo, zdravotní pojišťovny i lékaři ale nepočítají s tím, že by sdružené praxe v budoucnu ty stávající plně nahradily. Jejich vznik je jedním z dvanácti pilířů reformy primární péče, která přináší změny nejenom u praktických lékařů, ale taky v oblasti stomatologie a gynekologie.

Spustit audio