Miliardové zakázky na svoz odpadu v Praze vyšetřuje protikorupční policie

26. únor 2014

Detektivové Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vyšetřují okolnosti týkající se miliardových zakázek na svoz odpadu v Praze. Ten mají na starosti Pražské služby. Policie se zajímá také o chystaný magistrátní nákup akcií Pražských služeb.

Kriminalisté si vyžádali podklady, které souvisí s rozhodnutím rady z let 2012 a 2013.

Údajně jde o materiály, které připravoval a radě předkládal tehdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský z ODS.

Detaily ale mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej odmítl říci. „K této věci náš útvar zatím nebude poskytovat žádné informace,“ uvedl stručně.

Už loni v létě v sídle Pražských služeb zasahoval jiný útvar policie, detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Policie se k tomu tehdy odmítla vyjádřit. Primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 řekl, že si vyžádali smlouvy z let 2008 až 2010.

Kriminalisté se zajímají i o usnesení týkající se plánované akvizice Pražských služeb. Praha už několik let usiluje o odkup zhruba šestinového podílu. Podle posledních informací by město mělo za akcie zaplatit kolem 700 až 800 milionů. Praha v Pražských službách nyní ovládá asi 77 procent akcií.

Chystá se nový tendr na svoz odpadu

Pražský magistrát svoz odpadu stále nemá dlouhodobě zajištěný. Desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila v roce 2011, a město proto vypsalo novou soutěž.

Tu ale nakonec kvůli podezřele vysokým nabídkám, které přesahovaly 16 miliard, zrušilo. Od té doby prodlužuje Pražským službám smlouvu vždy o jeden rok, naposledy loni v říjnu.

Firma zakázku za více než miliardu získala formou jednacího řízení bez uveřejnění. Podle náměstka primátora Jiřího Nouzy z TOP 09 se dlouho plánované otevřené výběrové řízení vypíše v dohledné době.

„V současné chvíli prochází ještě oponenturou na podmínky, protože to jsou pravidla podle pravidel magistrátu, a v nejbližší době to bude pokračovat, protože se nechceme dostat do stejné situace, abychom tendr museli zrušit," vysvětlil.

autoři: ank , sib , Veronika Neprašová | zdroj: ČTK
Spustit audio