Mikuláš, Ježíšek i Agios Vasilis. V Řecku žije kolem 5000 Čechů

5. prosinec 2014

Češi mají tendenci se v zahraničí sdružovat. Podle odhadů české ambasády žije v Řecku okolo pěti tisíc Čechů. V hlavním městě Athénách si skupinka Čechů založila svůj krajanský spolek. Co v něm krajané dělají?

„Paní velvyslankyně pozvala všechny, kdo žijí v Athénách a okolí. Díky setkání na ambasádě vzniknul spolek. Tam jsme se setkali, ostatní viděli, že tu žijí jiní Češi a že mají chuť dodržovat tradice,“ vypráví Hanka Radouchová, která v Českém spolku vyučuje školní děti jednou za týden češtinu.

Čtěte také

Co na zatím hlavně ženskou iniciativu říkají manželé?

Jak vůbec reagují řečtí manželé na snahy svých manželek o stmelení české komunity? „Většinou jsou manželé rádi, ale jsou tu výjimky. Ti, kteří sem chodí pravidelně, nemají problém. Dokonce se účastní akci, přicházejí i s dětmi. Najdou se ale muži, kteří se báli, že děti budou popletené, když se budou učit další jazyk,“ vysvětluje.

Spolek českých krajanů v Řecku půjčuje české knížky. Tady je důkaz

Český spolek má asi 40 aktivních členů. Nejúspěšnější je Mikuláš. To se prý sejde asi stovka krajanů. Český Mikuláš, Ježíšek a do toho řecký Agios Vasilis. Jak se v tom vlastně děti vyznají? „Většinou slavíme všecny svátky. Děláme Mikuláše, máme i Ježíška a na Silvestra Vasilise,“ upřesňuje česká maminka Lenka Kanellia.

Setkávání krajanů v Řecku je pro české maminky jako maják v nekonečném moři ciziny. A tak nezbývá než českému spolku popřát, aby jeho nadšení vydrželo a česko-řecké dětičky se naučily česky, jako když bičem mrská.

autor: Pavla Smetanová
Spustit audio