MHD v Hradci Králové získá přes 30 nových vozů. Většinu z nich bude pohánět elektřina

19. květen 2018 09:25

Královéhradecký Dopravní podnik letos plánuje obnovit vozový park. Nakoupí proto celkem 32 nových vozů za zhruba 383 milionů korun. První z nich už představil a kromě autobusů s dieslovým pohonem, jsou to i trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem a také dvacet elektrobusů. 

Nová vozová flotila nahradí staré a nevyhovující autobusy z let 1996 až 2001, které budou vyřazeny z provozu. To je zároveň podmínka programu ITI a IROP, ze kterého Dopravní podnik získal 85 procent dotací na nákup.

„Dopravní podnik představuje všechny tři nové typy autobusů, elektrobusl a trolejbusů, které budou po Hradci Králové jezdit zhruba od června. Elektrobusů budeme mít v letošním roce dvacet," vypočítává novinky ve vozovém parku ředitel Dopravního podniku Zdeněk Abraham.

Královéhradecký Dopravní podnik letos obnoví vozový park

Druhou novinkou bude trolejbus s takzvaným parciálním pohonem. „To je trolejbus, který má baterie a na konečné stanici se může odpojit od trolejového vedení a dojet dál na baterie. Těchto vozidel budeme kupovat devět. A posledním vozem je autobus na dieselový pohon, klasická nafta. Ty budeme letos kupovat tři."

V letošním roce tak nakoupí hradecký dopravní podnik dvacet nových elektrobusů SOR NS 12 a devět trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem ŠKODA 30 Tr TRB. Další novinkou budou tři nové dieselové autobusy IVECO URBANWAY.

Všechny zmíněné vozy jsou moderní, komfortní a také šetrné k životnímu prostředí.

Královéhradecký Dopravní podnik letos obnoví vozový park

Podle Zdeňka Abrahama je výběr elektrobusů pro Hradec Králové logický: „Pokud dnes začíná nějaká elektromobilita, tak říkám, že má začít ve městě. Tam je vybudovaná nějaká infrastruktura, kterou dopravní podnik má, což jsou trolejové tratě, z kterých lze tyto autobusy dobíjet. Nebo je tato eletřina připravena pro všechny tyto autobusy, případně trolejbusy. Vidím to jako jedsnu z možností."

Čtvrt, půl a tři čtvrtě milionu kilometrů bez zaviněné nehody za volantem vozů MHD

Desítka řidičů Dopravního podniku města Hradce Králové oslavila jízdu bez nehod

Takovou bilanci oslavila desítka řidičů Dopravního podniku města Hradce Králové. Statisíce kilometrů odpovídají pěti, deseti a patnácti letům šoférské práce. Nejblíže k milionové metě má z této desítky Naděžda Zejpltová, které výpis z konta bezpečně ujetých kilometrů ukazuje 750 tisíc.

Cestující zase ocení tichý chod a pohodlí nových interiérů. Řidiči pak lepší akceleraci a plynulost jízdy.

Vedoucí personálního oddělení Dopravního podniku Radek Burýšek se nebojí, že by s novými autobusy neměl kdo jezdit, i když řidičů je stále nedostatek: „Řidičů máme v tuto chvíli samozřejmě podstav. Oproti tomu ideálnímu stavu, který bychom chtěli mít, tak nám pár řidičů chybí. Ale není to nijak závratné číslo, v současné době není ten stav kritický. Hodně nám pomohlo omezení, které jsme udělali teď na jaře. Tím omezením jsme získali šest řidičů. Tak jsme se dostali na podstav 3 - 4 lidí."

S prvními vozy se cestující potkají na linkách v Hradci Králové už v polovině června, poslední budou nasazeny na podzim.

Královéhradecký Dopravní podnik letos obnoví vozový park
autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související