Metrostav podal žalobu na pražský magistrát, za Blanku chce dvě miliardy

5. prosinec 2013

Spor Metrostavu a hlavního města skončil u rozhodčího soudu. Stavební firma podala na pražský magistrát žalobu a požaduje zaplacení více než dvoumiliardového dluhu za výstavbu tunelu Blanka. Zároveň v sobotu přeruší veškeré práce na stavbě.

Soud může případ řešit několik měsíců. Metrostav ale zažádal o zrychlené řízení.

„Zaplatíme zvýšený poplatek, aby soud rozhodl ve zkrácené lhůtě. To by mělo být teoreticky do čtyř měsíců. Slibujeme si, že Praha začne plnit smlouvu, kterou máme uzavřenou, a že uhradí faktury, které jsme jí poslali,“ uvedl mluvčí firmy František Polák.

Pražský magistrát tvrdí, že peníze na proplacení faktur má, hledá ale způsob, jak je legálně vyplatit. Metrostav se totiž s magistrátem pře o platnost smlouvy na stavbu tunelu. Podle Prahy je nejspíš neplatná, a město proto nemůže peníze vyplatit.


Tunel Blanka měl být původně zprovozněn v roce 2011, termín se ale odsunul na jaro 2014. Cena stavebních prací i technologie měla být zhruba 26 miliard korun, teď se ale mluví o více než desetimiliardovém nárůstu.

„Hlavní město Praha má v současné chvíli k dispozici finanční prostředky, aby tu dlužnou částku uhradilo v postatě obratem. Tato rada tohoto hlavního města má skutečně jediný problém, a to je právní posouzení platnosti či neplatnosti,“ říká náměstek pro dopravu Jiří Nouza z TOP 09.

Metrostav v sobotu 7. prosince přeruší svoje práce na stavbě tunelu Blanka. Podle města se ale nejedná o tak velký problém. Na technologiích totiž pracuje jiná dodavatelská firma.

Severozápadní část pražského Městského okruhu - tunelový komplex Blanka
autoři: ank , sib
Spustit audio