Meteorologové odvolali smogovou situaci v Praze a čtyřech krajích, na Zlínsku ji ale vyhlásili

24. leden 2017

Smogová situace v České republice se zlepšuje.Meteorologové v průběhu dopoledne odvolali smogovou situaci v pěti krajích, ve Zlínském kraji ji ale musel Český hydrometeorologický úřad opět vyhlásit.

Signál regulace kvůli smogu platí stále už pouze v Plzeňském kraji. Některé podniky tak musí omezit výrobu. Situace se ale zlepšila ve středních Čechách, v Olomouci a v Praze, kde mohli meteorologové regulaci odvolat. Během úterního dopoledne dokonce Český hydrometeorologický ústav v Praze a Středočeském kraji zrušil i smogovou situaci.

Situace se naopak opět zhoršila ve Zlínském kraji. Proto museli meteorologové vyhlásit smogovou situaci. Ta byla v tomto kraji v lednu vyhlášena už třikrát, naposledy minulý pátek. Hodnoty polétavého prachu v ovzduší podle Českého hydrometeorologického ústavu i nadále stoupají.

Čtěte také

Meteorologové odvolali v úterý dopoledne smogovou situaci v Jihočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Není vyloučeno, že se však vyšší koncentrace prachu v následujících dnech opět vrátí.

Smogová situace platí už jen ve čtyřech krajích České republiky, ve Zlínském, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském.

Lidé by v těchto krajích stále neměli větrat a vyhnout se namáhavé fyzické aktivitě venku. Úřady také žádají řidiče, aby nevyjížděli a využili hromadnou dopravu.

Pražští radní kvůli špatné povětrnostní situaci budou v úterý jednat o tom, jestli nebudou dočasně jezdit cestující v metru, tramvajích a městských autobusech zadarma. Slibují si od toho, že by na silnicích mohlo ubýt aut. Pokud návrh projde, dopravní podnik počítá s posílením linek.

autoři: , onj , tch , Karolína Wernerová
Spustit audio