Metanolová kauza má další oběť na Karvinsku i obviněného na Kladensku

6. duben 2013

Metylakoholová aféra má další oběť. V nemocnici v Orlové na Karvinsku zemřela včera žena, která s následky otravy bojovala dva týdny. Podle lékařů jí celkově selhal organismus.

Stav 56leté ženy byl velmi vážný od samého začátku, protože měla v krvi velké množství jedovatých látek. Ačkoli se lékařům podařilo dostat z jejího těla jed pryč, poškození bylo natolik velké, že žena musela být připojena na plicní ventilaci a dialýzu a nakonec otravě podlehla.

Zřejmě vypila zásoby alkoholu, které si pořídila na konci loňského roku. Policisté při domovní prohlídce našli řadu lahví bez etiket a kolků, jen s označením, o jaký druh alkoholu jde. Expertiza pak potvrdila, že některé z nich obsahovaly metylalkohol.

Policie stále zjišťuje, odkud žena jedovatý alkohol měla. Vyslechli řadu svědků. Samotnou ženu však vyslechnout nemohli, protože její stav byl od začátku velmi kritický.

Ve hře je stále i verze, že se žena mohla napít jedovatého alkoholu i někde jinde. Nikdo zatím ale nebyl v souvislosti s tímto případě obviněn.

Žena se tak stala zřejmě 25. obětí metanolové aféry v Moravskoslezském kraji. Celkem je obětí od loňského září již přes čtyři desítky v celém Česku. Policie proto stále varuje před dopíjením starých zásob. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty stát už víc pro ochranu lidí udělat nemůže.

Kontroly všechno neodhalí, lidé musí být opatrní

„Probíhá trvale státní zdravotní dozor v zařízeních společného stravování, pokud se týká hygieny, ale i ostatní dozorové složky – ta zemědělská, potravinářská inspekce, celníci – tam všude tento problém jsme neuzavřeli. A sledování a dozor dál trvá. To je jediné, co nám v tento moment zbývá,“ uvedl Vladimír Valenta.

Lidé musí být při konzumaci alkoholu opatrní. Neměli by dopíjet staré zásoby alkoholu neznámého původu, který není označen kolky. Takové láhve by měli raději vylít. Pokud nechtějí, mohou si nezávadnost alkoholu nechat zkontrolovat.

Na severu Moravy, kde bylo nejvíc případů otrav metylalkoholem, to dělá laboratoř zdravotního ústavu a laboratoř Vysoké školy báňské. Testy jsou ale drahé, přes sto korun za láhev, a tak je lepší pití vylít. Ostatně doporučuje to i ministr zdravotnictví Leoš Heger, který opakovaně před závadným alkoholem varuje.

„Provedly se tisíce kontrol, stále je nalézán nelegální alkohol, který obsahuje jedovatým metanol. Takže stále platí to, že veřejnost musí být velmi pozorná k tomu, jaké lihoviny konzumuje,“ zdůraznil ministr.

Obviněný na Kladensku

Kauza má navíc po včerejšku i dalšího obviněného. 48letého muže zadrželi policisté v souvislosti s otravou ženy z Kladenska.

„Dne 5. dubna jsme zahájili trestní stíhání proti tomuto muži pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami,“ potvrdila mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová a pokračovala:

„V této souvislosti byly provedeny kontroly u dvou provozoven na Kladensku, kdy jedna z provozoven byla na pokyn hygienika uzavřena. Zajištěné lahve s alkoholem byly poslány na expertizu a nyní čekáme na výsledky, zda potvrdí či vyloučí přítomnost metylalkoholu.“

Muž bude vyšetřován na svobodě. Celkem čelí stíhání v celé kauze na 60 lidí.

autoři: jal , mik , Marína Dvořáková
Spustit audio