Mazen Maialeh ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

2. září 2013

Sýrie žádá, aby ji OSN chránila před vojenským útokem. Vláda Bašára Asada odmítá doslova jakoukoliv agresi. Mezitím se ale naopak pro zásah mezinárodního společenství vyjádřila Liga arabských států. Saúdská Arábie upozorňuje, že váhání může povzbudit Asadův režim k dalšímu zločinu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOdpoledne se k situaci vyjádřil taky generální tajemník Severoatlantické aliance. Důkazy, které viděl, ho prý přesvědčily, že za chemický útok na předměstí Damašku je zodpovědná právě současná syrská vláda. Do studia Dvaceti minut přišel dnes Mazen Maialeh, syrský opoziční politik, který v Česku nejprve studoval a pak se sem na konci osmdesátých let vrátil natrvalo kvůli politickému pronásledování ve své vlasti. Já vás zdravím. Dobrý den.

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuJá vás taky zdravím. Dobrý den.

Čtěte také

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJste nakloněný útoku na Sýrii, zeptám se hned takto bezprostředně, protože to je otázka, která se teď nejčastěji skloňuje?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuJá myslím, že na tuhle otázku nelze odpovědět jednoznačně jako ano či ne, protože ani si myslím, že iniciátoři toho případného útoku si nejsem jisti toho výsledkem toho eventuálního útoku, já si myslím, protože ten útok, pakliže má pouze udělit režimu Bašára Asada nějakou lekci, aby nesahal podruhé na ty chemické zbraně, tak si myslím, že je to strašně malý důvod na ten útok.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaŽe by nemusel mít ani takový výsledek, že by udělil lekci Bašáru Asadovi, že by to nakonec nemusel zvládnout, ani útok, který plánují spojenci možná?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuJá myslím, že vojensky určitě nemá na to, aby jakkoliv odporoval takovýmu útoku, prostě ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaBašár Asad?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuBašár Asad, určitě ne, ale nedá se vyloučit to, že třeba ze strany Íránu se případně nebo že by se Írán připojil k Sýrii v nějaký odvetě nebo třeba i libanonský Hizballáh, který jsou nejsilnějšími spojenci syrskýho režimu, takže podle mě, takhle ta věc, já nejsem schopen to posoudit čistě z vojenskýho hlediska, nejsem expert na tohle, ale pochopitelně přemýšlím o možných politických dopadech a s těmi dopady si nejsem v žádném případě jist.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJestli útok ano nebo ne, myslíte?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuAno, ano, v tomhle, protože jako jestli máme říct ano, tak to znamená z pozice opozičního syrskýho občana dejme tomu, tak já musím vidět nějaký přínos z toho útoku ve prospěch syrského lidu a když takovýhle výsledek není zaručen, tak nevím, nejsem si jist.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMyslíte si, že by to nemuselo prospět obyvatelům Sýrie, kdyby západní spojenci zaútočili proti režimu Bašára Asada, když právě ten hlavní argument je ochrana civilního obyvatelstva před třeba opakujícími se chemickými útoky?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuTakhle, já to vezmu z pohledu toho, co se děje v Sýrii už 2,5 roků. Prostě ta katastrofa, která se děje v Sýrii, ta prostě má za následek přes 100 tisíc mrtvých ze strany lidí, ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCivilistů.

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuCivilistů a tak dále, i ze strany režimu možná taky je tolik obětí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTedy vojáků.

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuTedy vojáků a příslušníků různých bezpečnostních ....

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaSil.

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuOrganizací nebo sil. Kolem 300 tisíc vězňů, třetina syrskýho obyvatelstva přišla o svoje domovy, byty, prostě o bydlení, bydlí v provizorních bydleních.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTedy ta situace je velmi neuspokojivá a to je podle vás je spíš pro nebo proti tomu útoku?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuJá myslím, že ..., já na to hledím tak, jestli ten útok bude mít za dopad to, že se urychlí vyřešení situace, která podle mýho názoru nemá čistě vojenský řešení, zcela určitě ne. Ne konflikt má rozměr jak regionální, tak i mezinárodní a jsou v tom prostě, tečou tam obrovský peníze na udržení jakýsi války, občanský války v Sýrii, takže ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA to ze strany?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuPodle mě ze všech stran.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZe strany Ruska například?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuUrčitě Rusko, Írán podporujou silně režim, ale další síly podporujou řekněme opozici nebo vojenský svobodnou sysrskou armádu anebo ještě bohužel jsou tam i síly fundamentalistické, které páchají i proti zájmu Syřanů obrovské škody.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA myslíte si, že by, pokud ten útok, jak ho teď popisují úvahy, pokud k němu dojde na straně západních spojenců by byl rychlý, krátký, velmi pravděpodobně maximálně letecký, nebo by to byly střely Tomahawk, že by mohl pomoci ukončit občanskou válku v Sýrii, že by ukončil toto utrpení lidí, které jste popsal?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuTeda tady musím promítnout svoje osobní přesvědčení a já si myslím, že vzhledem k tomu, jak jsem nastínil, nebo jak jsem řekl, že ten konflikt v tuto chvíli má dalekosáhlý rozměr přesahující Sýrii, přesahující i region, tak si myslím, že jeho konečný řešení je v rukou velmocí, řekněme upřímně Spojených států a Ruska především a jeho řešení je přes konsensus a přes nějakou mírovou konferenci o Sýrii, kde pochopitelně je předem daný plán a kde jsou různý zainteresovaný strany vyrozuměny o tom, že je mezinárodní vůle ukončit tenhle konflikt.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaUmíte si představit, že by si Spojené státy a Rusko třeba na takové mezinárodní konferenci sedly za jeden jednací stůl a pokusily se a nakonec i se domluvily na nějakém mírovém plánu pro Sýrii?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuJá myslím, že ano, proč ne?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaI třeba potom vojenském zásahu Spojených států?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuTak to zkomplikuje. Podle mýho názoru ten vojenský zásah jakožto jednostranný akt řekněme, tak může komplikovat směřování k mírovému řešení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPosloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, pozvání přijal Mazen Maialeh, Syřan žijící řadu let v Čechách. Vy už jste se zmínil o tom, že jsou v Sýrii povstalecké skupiny, které operují na jejím území a mě by zajímalo, jestli se v nich vyznáte, protože lidé, kteří působí v Sýrii třeba ze společností, které pomáhají civilistům, říkají, že je tam těch frakcí mnoho, že často jejich zájmy jsou v dost v rozporu se zájmy revoluce nebo lidí, kteří chtějí osvobození od Bašára Asada, vidíte to podobně?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuBohužel ano, bohužel ano. To jako situace v terénu je bohužel závislá od toho, odkud tečou peníze, odkud teče podpora a ve prospěch koho a v zájmu koho, takže i proto ten konflikt má tak dalekosáhlý rozměr, jak jsem říkal, jako z pohledu politickýho nebo geopolitickýho, ten konflikt určitě nemá, v tý dnešní podobě nemá pouze kořeny pouze v Sýrii, to má ty dalekosáhlejší rozměry a bohužel to není ve prospěch Syřanů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMyslíte si, že a tady se ptá posluchač Jaromír Majer na našich facebookových stránkách, jestli je Bašárova opozice opravdu dobrým řešením pro Sýrii?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuOpozice pochopitelně ve chvíli, když ta opozice není jednotná a jsou v ní všelijaký frakce, směry a tak dál, tak pochopitelně nelze posoudit jako jeden celek ta opozice. Opozice je tam, která je uznávaná jako, to znamená, že ta aliance, která víceméně více spolupracuje se Západem a s jejich spojenci v tom regionu, a pak je tam další opozice, která trošku distancuje od týhle opozice, ale nicméně je to taky opozice, a ta směřuje spíš k tomu politickému řešení situace. Takže a opozice existujou, to jsou ty skupiny militantní, který jsou blízko Al Kajdě a ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA k civilistům se chovají jak?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuTyhle ty skupiny určitě se nechovají k civilistům jako nijak dobře a ve městech nebo v lokalitách, kde mají nadvládu, tak lidi se proti nim taky bouří.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKdyž se tedy z pohledu současné Sýrie podíváme na ten možný vojenský útok, měl by mít podle vás mandát Rady bezpečnosti OSN, nebo by se bez něj mohl eventuálně obejít?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuTak to je jako podle mýho názoru to není až tak podstatný, jako ty cíle, který sleduje ten úder.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA vy se v těch cílech, když o tom tak mluvíme, vyznáte, nebo víte o tom, s kým by pak, mohl byste třeba doporučit západním spojencům vzhledem k tomu, co víte, s kým by pak mohli spolupracovat v Sýrii, těch odnoží povstaleckých je hodně. Pokud by ten zásah proběhl, pokud by se uskutečnil, komu by vlastně pomohl?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuOpět tady jsem na rozpacích, protože opravdu nevím, jaký jeho rozsah, jaký jsou jeho cíle a jak prostě podle toho, co je deklarováno a avizováno, tak ten zásah nemá nějakým způsobem ohrozit řekněme trvání režimu. Může určitým způsobem navodit nějakou novější rovnováhu sil, ale nevím, jestli takováhle rovnováha by byla k něčemu dobrá, když k tomu nebude následovat řekněme snaha o mírový řešení u jednacího stolu. Já jsem prostě přesvědčen o tom, že ta situace nemá řešení vojenské nebo čistě vojenské, jako to vojenské řešení anebo ta vojenská síla může podpořit určitý mírový řešení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDostat k jednacímu stolu všechny síly zúčastněné?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuAno, to znamená, aby, aby ten režim neměl silnou pozici u toho jednacího stolu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle mohl by Bašár Asad ještě jednat po tom všem?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuKdyž bude donucen, ano.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle měl by, myslíte, že ještě je nějaká mezinárodní vůle, aby Bašár Asad usedl k jednacímu stolu a vyjednával, nebo spíš by to měl být ten, kdo odejde do exilu a zůstane tam, protože vy jste zmínil, že třetina Syřanů je bez domova v současné chvíli?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuJako, kdyby se mě zeptali, tak pochopitelně bez Asada bych to viděl daleko radši, ale jestli ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAle umíte si představit i možnost, že se s ním vyjednává?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuUmím si představit, já především chci, aby skončil ta válka, aby skončil ten konflikt. To je prvotní zájem podle mýho názoru syrskýho lidu a to, že kdyby byl donucen Bašár Asad jednat, řekněme, ne z pozice síly, ale z pozice toho, který má odejít a který formálně dejme tomu vydrží u moci nějakou dobu, tak proč ne?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaHostem Dvaceti minut Radiožurnálu je dnes předseda občanského sdružení Iniciativa pro svobodnou Sýrii Mazen Maialeh. Máte, vy už jste to zmínil, že lidé v Sýrii, civilisté jsou ve velmi zbídačené situaci. Máte informaci, jak to tam vypadá teď, když se blíží zima, jak to, jaký přístup mají lidé k elektřině, k vodě, jaké tam panují humanitární podmínky?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuPodle toho, co já vím, tak jsou věci, ta katastrofa je nepředstavitelných rozměrů, skutečně lidi umírají hladem, jsou odtrženi od vody, od elektřiny, od možnosti, od jakýchkoliv životních potřeb, takže lidi skutečně poprvé snad v historii Sýrie umírají hladem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaSnažíte se ze své pozice z České republiky jako Syřan, který tu žije už skoro 30 let tuším, s tím něco dělat, máte tu možnost?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuNo, snažili jsme se jako v našem sdružení něco podniknout. Pochopitelně jsme velmi limitováni logistickými záležitostmi i řekněme našimi finančními možnosti, takže jako pokoušeli jsme, poslali jsme jim nějakou humanitární pomoc, ale pochopitelně není to, co by nás uspokojilo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy jste byl opoziční politik, taky jste, tuším, odešel na konci osmdesátých let ze Sýrie do České republiky, tehdejšího Československa, ...

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuAno.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka... protože jste byl pronásledovaný kvůli svým názorům. Existuje v Sýrii něco jako disent, jako odpor, a teď nemyslím ten vojenský, vůči režimu?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuExistovaly různý podoby řekněme komunikace, ale to nebylo organizovaný. První, první organizovaný kontakt v exilu byl v roce 2002, jehož jsem byl taky účastněn a to byl první, první pokus toho druhu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA teď v době občanské války má tam nějaký vliv komunita žijící v zahraničí, myslím na tu situaci Syřanů, kteří tam zůstávají, máte vy tam třeba známé, pořád určitě máte?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuMám, mám, pochopitelně ano. Tak vliv asi podstatný nemá pochopitelně, protože zvlášť ve chvíli, kdy je tam nastolena válka, to znamená mluví zbraň, nikoliv tedy dialog nebo jakýkoliv jiný prostředky. Ve chvíli, kdy mluví zbraně, tak všechno ostatní ztichne, bohužel, a to je jako trošku neštěstí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJá tady mám další posluchačský dotaz, David Karásek zase na Facebooku, je otázka, jestli by západní útok na Sýrii nebyl jen proti Asadovské PR, to je to, o čem jsme se ostatně bavili, ale on se ptá konkrétně na osud syrských křesťanů, jestli by jim současná syrská opozice nepřichystala spíš horší osud, než jaký tam měli dosud?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuTohle docela vylučuju, ovšem teď je situace taková, že jsou rozvířeny všelijaký iracionální vášně toho sektářskýho charakteru nebo náboženského charakteru a tak dále, pochopitelně teď, jak je to nejhorší, jak může být, ale různý komunity, různý menšiny žijou v Sýrii celou dobu bez problémů. Není důvod se domnívat, že se situace změní v jejich neprospěch, když předtím neměly problém podle mě. Teď pochopitelně, ale ..., nějaký dopady teď jsou, ale to je přímý dopad řekněme té situace.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA to myslíte jaké dopady, že tam třeba některé z povstaleckých skupin islamistického charakteru pro nim brojí, nebo jaké dopady?

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuNo, tak jako ..., ano, že vykonají nějaký zločin na příslušníky nějaký tý menšiny a děje se to, ne, že ne, to nevylučuju, ale pochopitelně tohle zdaleka ..., to jsou extrémní skupiny v podstatě, který vraždí dle náboženský příslušnosti anebo etnický, to do normálního politickýho spektra v Sýrii nepatří.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPozvání do dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu přijal syrský opoziční politik žijící v Česku Mazen Maialeh, díky, že jste přišel, na shledanou.

Mazen MAIALEH, syrský opoziční politik žijící v ČeskuJá vám taky děkuji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOd mikrofonu se loučí Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ves
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka