Mateřídoušku ucítil Hrubín v kolínské a založil časopis. Na stáncích je už 70 let

19. prosinec 2015

Už 70 let je na pultech novinových stánků k dostání Mateřídouška – časopis pro nejmenší čtenáře, jak ho nazval první šéfredaktor František Hrubín. První číslo z 19. prosince 1945 mělo na titulní straně obrázek Josefa Lady. Časopis se za desítky let proměnil v duchu, jak se změnili i jeho dětští čtenáři.

Časopis před 70 lety založil krátce po druhé světové válce básník František Hrubín. Prý dlouho vybíral správné jméno. Na mateřídoušku si vzpomněl u holiče, kde ucítil její vůni v kolínské.

František Hrubín pak požádal malíře Josefa Ladu, aby Mateřídoušku ilustroval. Pouze na poslední straně byl komiks Ondřeje Sekory o Ferdovi Mravencovi. Hrubín si přál, aby byl časopis plný obrázků, pohádek a veršů.

„Když dlouho nenapíši verš, půl roku nebo rok, dostanu strach, že to už neumím. A když někdy napíši tři básně za měsíc, dostanu zase strach, že už to umím,“ říká na archivním záznamu František Hrubín.

Do Mateřídoušky za 70 let existence přispělo mnoho známých autorů – třeba Jiří Trnka, Kamil Lhoták, Adolf Born, Miloš Nesvadba, Václav Čtvrtek, Jiří Žáček nebo Radek Pilař. Mnoho obrázků a pohádek v ní publikovali poprvé a teprve pak se staly předlohou k dnes populárním večerníčkům.

„První pohádka o Rumcajsovi byla vytištěna v Mateřídoušce. Byla to taková malá pohádka, která dlouho zůstala sama. Jmenovala se Jak loupežník ukradl knížepánovi ponožky s erbem,“ vzpomíná na starém záznamu Václav Čtvrtek.

Mateřídouška se za 70 let proměnila podle vkusu svých čtenářů. Dnes vychází nejen v klasické papírové formě, ale také elektronicky a nabízí dětem aktuální témata.

„Děti nejraději luští, mají rády komiksy, obrázkové příběhy o zvířatech. Současné děti se také snažíme nechat nahlédnout do virtuální reality, do světa webu a aplikací. Máme na to speciální rubriku,“ vysvětluje šéfredaktorka Mateřídoušky Pavla Köpplová.

Časopis čte už čtvrtá generace dětí a učitelé základních škol Mateřídoušku stále využívají při výuce.

autoři: msk , ivv
Spustit audio