Martin Procházka: Sparta si v závěru základní části vybojuje přímý postup do čtvrtfinále

1. březen 2022

Proč Zlín po 42 letech spadl z nejvyšší domácí hokejové soutěže? Má Sparta na přímý postup do čtvrtfinále? Kdo ovládne kanadské bodování základní části? Souhlasí bývalý hvězdný útočník s tvrdými sankcemi pro ruský sport? Poslechněte si Čistou hru s hokejovým expertem Martinem Procházkou a redaktorem Radiožurnálu Sport Filipem Šedivým.

V současnosti panuje napjatá situace i ve sportovním prostředí. Dokážeš si představit, co zažívají čeští hokejisté, kteří působí v KHL?

Jednoznačně je to pro ně nepříjemná situace a kluci už naznačovali, že by odešli z týmů těsně před play off, které startuje dnes. Hráči se ale nyní nemůžou vyvázat ze smlouvy a musí v Rusku dohrát sezonu. Jak znám Rusy, tak tam bude uvaleno embargo, tam se o tom, že nějaká válka je, vůbec nebude mluvit. A čeští hráči v kabině nebudou mít možnost promluvit.

Po nedělních zápasech Zlín ztratil i teoretickou naději na záchranu v extralize. Kde vidíš hlavní příčiny toho, že tradiční klub a šampion z let 2004 a 2014 současnou sezonu tak nezvládl?

Nechytili začátek soutěže, kde ve 22 zápasech získali jedinou výhru za tři body a dostali se pod obrovský tlak. Tam jim ujel vlak a i když se po novém roce zlepšili a začali sbírat body, tak ztráta už byla moc velká. Zlín se poslední sezony pohyboval na chvostu tabulky a nyní se musí změnit hodně věcí v organizaci klubu.

Čtěte také

Na čele tabulky je Mountfield se ziskem 110 bodů a drží dvoubodový náskok před Třincem. Je pro tebe Hradec Králové favoritem na zisk Prezidentského poháru?

Určitě, Hradec má momentálně skvělou formu a z posledních 11 zápasů prohrál jen jednou. To Třinec si zkomplikoval situací prohrou v Olomoucí. Pro Mountfield může být triumf základní části větší motivací než pro Oceláře, i to jim může pomoci v posledních zápasech.

Vyrovnaná situace je i v boji o přímý postup do čtvrtfinále. Týmy budou šlapat až do konce.

Samozřejmě vidina toho volna a vyhnutí se předkola je určitě dostatečným motivátorem. Pardubice mají momentálně nejhorší formu ze všech celků bojující o elitní čtyřku, ty budou mít velký problém pozici udržet. Naopak věřím, že je tam vystřídá Sparta, která se rozehrála ke skvělým výkonům.

Ofenzivní síla Sparty před závěrečným šturmem sezony vypadá znamenitě. Co očekáváš od pražského celku?

Viděl jsem utkání, kde si Sparta poradila s Libercem 5:2. David Tomášek, který se vrátil do týmu, dává krásné branky, je to hotový hráč a výborná posila před play off. Výborně hraje i Filip Chlapík, který je platný v přesilových hrách a hledá si správné střelecké pozice. 

Souhlasí s ostrým vyjádřením Dominika Haška? Jak hodnotí neúspěšné působení Filipa Pešána u reprezentačního kormidla? Kdo zůstane na 13. místě, které znamená brzký konec sezony? Věří Kladnu, že se stihne vyhnout baráži? Čistá hra s Martinem Procházkou otevírá plno atraktivních témat.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související