Marian Jurečka ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

27. listopad 2013

Je lustrační zákon zastaralý a bylo by dobré ho zrušit, jak vybízejí sociální demokraté a KSČM? Téma je aktuální právě v době, kdy by mohl mít s negativním osvědčením problém předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Proti zrušení této normy ostře vystupují lidovci, možný koaliční partner Babišovy strany. Může to být překážka pro vytvoření společné vlády?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDo našeho sněmovního studia zdravím 1. místopředsedu KDUČSL Mariana Jurečku. Dobrý den.

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLDobrý podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPane místopředsedo, jak je tedy pro lidovce důležité, aby byl lustrační zákon zachovaný, aby zůstal v tuzemském právním řádu?

Čtěte také

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLMy jsme si vědomi nedokonalosti současného lustračního zákona, ale v tento okamžik si myslíme, že by bylo napřed vhodnější usilovat o schválení kvalitního zákona o státní službě, kde by se jasně definovaly ty věci, které jsou zakotvené v lustračním zákoně, kde nejsou definované dostatečně jednoznačně a jasně tak, aby se tam tyto věci upravily, aby nebylo pochyb o tom, jak tento zákon vykládat a až tento zákon o státní službě bude přijat, tak potom můžeme hovořit o zrušení lustračního zákona nebo samozřejmě ruku v ruce s ním ten lustrační zákon zrušit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMluvili jste o téhle možnosti se svými potenciálními koaličními partnery ČSSD a hnutím ANO?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLMy jsme zatím o té možnosti nehovořili, protože zatím nebyl k tomu prostor, my jsme měli poslední trojstranné jednání v pondělí, kde pouze zazněla informace o tom, že klub KSČM bude připravovat podání návrhu na zrušení lustračního zákona a dále jsme to téma nerozebírali a samozřejmě my jsme se k tomu jako klub KDUČSL vyjádřili včera na jednání klubu, že by pro tento návrh by nikdo z našich poslanců ruku nezvedl, a to trošičku rozpoutalo teď tu drobnou mediální bouři.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJaký přínos má podle vás lustrační zákon 24 let po pádu komunistické totality, ostatně on byl už od svého počátku pojímaný jako dočasný tuším na 5 let původně, teď už máme 24 let od konce totalitního režimu, v čem je ještě prospěšný podle vás?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLJá jsem přesvědčen, že stále ještě má opodstatnění, protože lidé, kterým bylo před 23, 4, 5 lety, kteří byli věkově do 30 let, tak dnes jsou to lidé, kterým bude něco přes 50, lidé, kteří jsou stále plně aktivní a v ten okamžik to nějaký smysl má, ale spatřuji problém v tom, že není jednoznačná definice v návaznosti na lustrační osvědčení se vlastně jedná o to, že dotyčný člověk, který je evidován jako spolupracovník StB, nemusel teoreticky tu spolupráci provádět, nemusel být aktivním spolupracovníkem, ale přesto je evidován a z pohledu lustračního zákona dostane pozitivní lustrační osvědčení, což je, řekněme, v tento okamžik tím jádrem problému.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPokud tomu dobře rozumím, tak vy jste pro, abych se zase vrátila k té své otázce, aby lustrační zákon platil do doby, kdy ještě budou společensky aktivní lidé, kterých se ještě mohl týkat, anebo možná spolupráce s StB?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak my jsme především principiálně proto, aby zde byl opravdu kvalitní zákon o státní službě, kde tyto věci budou jednoznačně napsány a nebude pochyb o tom výkladu, ale dokud řekněme lidé, kteří mohou být aktivní ještě ve veřejné sféře, ve státní službě, kteří byli zároveň a teoreticky mohli být spolupracovníky StB, tak si myslíme, že pořád má smysl, aby zde nějaké takové opatření ještě bylo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPosluchač Zdeněk Černý se na našich facebookových stránkách ptá nejsou pro společnost nebezpečnější takzvaní kmotři, třeba pan Janoušek, než bývalí spolupracovníci StB?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLJá s panem Černým souhlasím v tom, že určitě je potřeba, aby se i lidé, kteří nejenom spolupracovali s estébáky, kteří jsou i jiným způsobem pro společnost nebezpeční, ať už jsou to kmotři nebo jiný druh nebezpečnosti, tak si dokážeme například představit, že pro určité stupně státní správy by byla třeba definována prověrka například na tajné nebo případně na ty nejvyšší stupně, na přísně tajné, a tím by se i tito lidé eliminovali, aby nemohli mít své místo ve státní správě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDá se srovnávat člověk, který spolupracovat v komunistickém režimu s tajnou policií, s lidmi, kterým se teď říká kmotři, s lidmi, kteří mají zákulisní vliv na politiku, na veřejné rozpočty?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLJá se obávám, že to srovnání teď by asi pokulhávalo, protože je rozdíl, jestli někdo byl tím spolupracovníkem, je otázka, jaká byla jeho míra spolupráce s tehdejší Státní bezpečností a je rozdíl v tom, jestli dneska je někdo, kdo je, řekněme kmotrem, kdo je opravdu aktivním hybatelem a zneuživatelem politické moci a státní moci ve svůj prospěch, tak si myslím, že v tento okamžik dnešní někteří kmotři vykazují větší nebezpečnost vůči této společnosti než někteří možní spolupracovníci StB.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCo lidovcům vadí víc, že se teď mluví o zrušení lustračního zákona, protože je podle vás pořád důležitý, jak jste řekl, anebo že se o něm mluví v souvislosti s Andrejem Babišem, který by mohl mít problém, protože není úplně jisté, jestli negativní lustrační osvědčení získá?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTakl nám především vadí to, že v době kdy se má tady opravdu konstruktivně tvořit nějaká případná koaliční vláda, tak místo, abychom se věnovali těm důležitým a podstatným tématům, která jsou klíčová pro tuto společnost a pro současné problémy této země, tak věnujeme pozornost řekněme tématům druhého řádu. A co se týče přímo pana předsedy Babiše, tak já si myslím, že i pro nás je ta situace definovaná tím, co řekl pan prezident, který to téma vznesl a řekl, že to bude požadovat. A pak je to definováno tím výkladem, pokud se nepletu, tak pan profesor Gerloch, expert na ústavní právo, jasně hovoří o tom, že případný člověk, který bude mít pozitivní lustrační osvědčení, tak může vykonávat pozici ministra, ale nemůže být ministrem s portfeji, tedy musel by být ministrem bez portfeje, tedy bez resortu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaV tom se ale právníci nedokážou úplně shodnout. Vy si myslíte, když jste mluvil o těch problémech první a druhé kategorie, že to, jestli bude ve vládě člověk, který může být usvědčený anebo soudem potvrzený jako spolupracovník StB, že by to mohl být právě Andrej Babiš, kdo do té vlády usedne, že to je ten problém první nebo druhé kategorie?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak teď se přiznám, teď jsem to úplně ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProtože vy jste řekl, že je třeba se věnovat problémům, které mají opravdu smysl, které lidi pálí a teď se vás ptám, jestli podle vás tento problém není úplně ten, který pálí českou společnost?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLJá si myslím, že nejprve je klíčové opravdu rozřešit ty podstatné věci v oblasti daní, v oblasti sociální, v oblasti služebního zákona a říci, jestli vůbec ta trojkoalice může teoreticky fungovat řekněme na programových prioritách, programovém půdorysu a potom samozřejmě v druhém kroku je potřeba řešit ty otázky resortní, ty otázky personální a v tento okamžik je tady něco, co řekl pan prezident, je potřeba, aby pan prezident si toto vydiskutoval s panem předsedou Babišem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTedy, že bude chtít od ministrů lustrační osvědčení negativní?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLAno, ano, to je požadavek pana prezidenta, toto téma jsme nevznesli my.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAsi také necháme na Miloši Zemanovi, jak se rozhodne. Pozvání do Dvaceti minut Radiožurnálu přijal dnes první místopředseda KDUČSL Marian Jurečka. Když jsme u Andreje Babiše, tak on řekl, že jestliže mají lidovci problém s lustračním zákonem, mají pravděpodobně problém i osobně s Andrejem Babišem ve vládě, je to tak?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLMy jsme na jednání s panem Babišem přímo do očí, já jsem mu to, já jsem se jej ptal na tu situaci okolo lustračního osvědčení a zároveň s tím jsem říkal, že někteří naši členové a příznivci vyjadřují, řekněme, znepokojení a obavu nad tou situací, kdyby člověk s pozitivním lustračním osvědčením měl sedět ve vládě a tu vládu my bychom měli podporovat. O tom jsme hovořili. To jsem jemu řekl a on řekl, že ta situace se bude nějakým způsobem řešit. Je tady samozřejmě ta otázka, že probíhá soud na Slovensku. Ten nějakým způsobem by se měl vyjádřit, ale znovu se vracím k tomu, že to klíčové k této otázce, tak to je to rozhodnutí pana prezidenta, a to musí vykomunikovat s ním pan předseda Babiš.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaBude ale vyloženě rozhodnutím KDUČSL, jestli vstoupí do vlády s člověkem, s předsedou hnutí, který je podezřelý, že spolupracovat s StB. Já se proto ptám vás jako prvního místopředsedy této strany, jestli to pro vás problém je?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak my jsme včera po jednání poslaneckého klubu o této situaci hovořili a v tento okamžik, byť o tom tedy ještě nejednala celostátní konference a celostátní odbor, což jsou ty klíčové orgány, tak v tento okamžik tam, řekněme, byla shoda na tom, že si dokážeme představit, že by pan předseda Babiš byl členem vlády, byl ministrem bez portfeje tak, jak zatím hovoří výklad pana profesora Gerlocha.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy věříte tomu, že Andrej Babiš nespolupracoval s StB? Soud teprve proběhne na Slovensku, ale vzhledem k tomu, co už je v dostupných zdrojích k dohledání, myslíte si, že je pravda spíš na straně pana Babiše?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak pan Andrej Babiš říká poměrně, řekněme, v jeho podání věrohodný stav věci, ale já se přiznám, nejsem ten, kdo by měl posuzovat, jestli je to přesně to, co říká on, pravda a jaká byla skutečnost. Přiznám se, nemám ambici tady toto soudit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA kdyby soud, který soudit bude na Slovensku rozhodl, že Andrej Babiš spolupracovat vědomě s StB, i tak byste s ním byli ochotni být ve vládě a s jeho hnutím, pokud by byl vicepremiérem bez portfeje, ministrem bez portfeje?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTady je opravdu znovu to klíčové to, jestli mu pan prezident dá to pověření. V ten okamžik, kdyby to nastalo ta situace, o které vy teď hovoříte, kdyby ten soud takto rozhodl, tak se přiznám, to by muselo projít jednáním celostátní konference KDUČSL a tuto věc si vyjasnit. Ale já se přimlouvám za to, abychom v tento okamžik jsme posečkali do pondělní schůzky, která bude teda příští týden v pondělí trojkoaliční schůzka všech tří stran a abychom si tady věci rozříkali a všechny tyto varianty osobně, abychom neříkali nějaké teze a naše pocity přes média.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMůžou na postoji k lustračnímu zákonu zkrachovat rozhovory o koaliční vládě, je to tak zásadní téma? Vy jste řekl, že program za prvé, ale pokud by ČSSD trvala na tom, aby lustrační zákon byl i bez toho, co prosazujete vy, zrušený, byl by to velký problém?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTeoreticky to může nastat, já v tento okamžik stále vnímám to, že ani ČSSD, ani hnutí ANO ten návrh na zrušení lustračního zákona oficiálně nepodpořily. Já bych byl rád, kdyby o této věci hlasovaly kluby ČSSD i hnutí ANO, abychom znali řekněme pozici a rozložení sil opravdu skutečné přímo od poslanců, kteří by o tom případně rozhodovali.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMně jde o to, jestli za KDUČSL je možné už v tuto chvíli říci, že je to bod, na kterém budete trvat za každých okolností, pokud budete chtít být v koaliční vládě?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak my bychom byli rádi, aby, pokud jsou tady nějaké pochybnosti o současném lustračním zákoně, tady by případná trojkoalice měla ambici, a my jsme se k tomu všichni nebo většina poslanců zavázali v rámci projektu rekonstrukce státu, tak abychom si řekli, co teda je tím jádrem sporu, co nám vadí, jestli to jsou nepřesné formulace a tak dál a pokusili co nejdříve se dohodnout na přípravě kvalitního zákona o státní službě a tyto věci si třeba rozdiskutovali již v rámci teď těch probíhajících případných koaličních jednání a pokud se shodneme na tom, že chceme tento zákon co nejdříve přijmout, tak si myslím, že ta debata o zrušení lustračního zákona v tento okamžik by postrádala smysl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPosloucháte Dvacet minut Radiožurnálu s místopředsedou KDUČSL Marianem Jurečkou. Pane poslanče, zdá se teď aktuálně pravděpodobnější při všech těch problémech, které jsme teď zmínili, že KDUČSL nakonec vstoupí do společné vlády s ČSSD a hnutím ANO?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak já pořád říkám, že do koalice i do opozice má KDUČSL stále stejně daleko, protože pro nás je důležité, a já si od toho slibuji hodně, tu pondělní schůzku, abychom si vyjasnili ty klíčové věci v oblasti daní, v oblasti korporátních daní, v oblasti boje s nezaměstnaností, to jsou důležité věci, které budou rozhodovat o tom, jestli dokážeme mít kvalitní programové prohlášení, kde dokážeme zakomponovat ty zásadní priority i programu KDUČSL, a to bude rozhodovat o tom, jestli bude mít ta případná koalice smysl a jestli KDUČSL v ní bude.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZmiňujete daně, pokud se týká zvýšení daní pro firmy, KDUČSL stále trvá na tom, že něco takového je pro ni nepředstavitelné?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak my jsme přesvědčeni, že tato cesta je špatná, my to řešení nepodporujeme, my jsme to říkali před volbami a říkáme to i nyní. My jsme včera měli naši analytickou skupinu, která jednala přes 3 hodiny a my jsme přesvědčeni, že lze opravdu, když se cíleně zaměříme na daňové úniky, tak jsme schopni vybrat, řekněme, 40 až 50 miliard korun navíc, což je podstatně více, než kdybychom zvýšili korporátní daně o 1 či 2 procentní body a já mám osobně obavu, že kdybychom přistoupili na zvýšení těch korporátních daní, že to naopak může vést k tomu, že některé firmy odejdou z České republiky, přesunou svá sídla do daňových rájů a de facto to očekávání, že by se vybralo více na daních, by potom nemuselo být vůbec naplněno.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJde mi o to, jestli skutečně, pokud ČSSD na tom bude trvat, tak vy řeknete ne, v takovém případě vláda nebude?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLSpíše v tento okamžik je to o tom, abychom my dokázali přesvědčit argumenty, že lze hledat jiné cesty, jak posílit příjmy do státního rozpočtu, než tu cestu řekněme poměrně jednoduchou zvýšit korporátní daň.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA když se vám to nepodaří?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLŘekněme je to jeden z klíčových bodů. Když se nám to nepodaří, tak případně KDUČSL nemusí být tou koaliční stranou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaŘekl byste, že rozdílný pohled na majetkové vyrovnání s církvemi už nebrání ve vytvoření společné vlády ČSSD a ANO potom, co vznikla pracovní skupina, která má posoudit dosud přijatou dohodu?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak samozřejmě je to jedno z téma, které v případě psaní programového prohlášení by muselo být velice dobře ošetřeno, protože pro nás je prioritou to, aby, pokud má dojít k nějaké dohodě, aby ta dohoda byla svobodná mezi zástupci církví a náboženskými společnostmi a státem, ale pokud by mělo dojít k nějakému násilnému řešení řekněme ze strany některých parlamentních stran, že by se změnilo znění zákona, nebo že by jednostranně byla snaha změnit ty smlouvy o tom finančním vypořádání, tak samozřejmě na to my bychom nikdy nemohli přistoupit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaHrozí něco takového podle vašich informací v tuto chvíli, že by ČSSD dál prosazovala, zatím to vypadá, že ta pracovní skupina by měla fungovat, nebo připravujete se i na druhou možnost?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak já v tento okamžik jsem přesvědčen, že i představitelé sociální demokraté a ostatně oni to sami říkali si po roce a půl trvající kampaně uvědomili, že to, co ten rok a půl říkali, že de facto je v praxi velice obtížně proveditelné, skoro neproveditelné, pokud nechceme, aby tady byl protiprávní a protiústavní stát, abychom pošlapali ty základní principy, tak si to uvědomili a teď je, si myslím, a ta cesta tady je možná, je potřeba hledat to opravdu rozumné řešení a hledat ten vstřícný krok, který jsou schopny udělat církve, náboženské společnosti. Já osobně jsem přesvědčen, že určité vstřícné kroky ze strany církve, náboženských společností možné jsou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTedy, že by mohly i církve ustoupit o něco z té původní dohody, tam vidíte prostor?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLJá neříkám ustoupit, ale udělat nějaké vstřícné kroky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTřeba, že by nežádaly tolik peněz?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak spíše je to otázka nežádání peněz, protože ta částka je definována ve vztahu k tomu majetku, který již nelze vydat, ale spíše je to otázka toho, jestliže tady někteří kritici říkají, že tady ta velká částka je vázána také na to, že je to rozloženo to vyplácení těch finančních náhrad v těch 30 letech a je tady velká částka na úrocích, tak je samozřejmě možné třeba diskutovat o zkrácení té doby nebo například o tom ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaZrušení inflační doložky?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTo si nemyslím, protože nikdo z nás, kdo děláme řekněme v soukromém sektoru, tak ví, že když se půjčují peníze, tak prostě nějaká doložka inflační tam musí být, ale spíše je to otázka, že určitá část těchto peněz by mohla být vyplacena v podobě státních dluhopisů, takže by to nebylo tak náročné teď aktuálně na finanční, na státní rozpočet v době krize, takže to jsou třeba cesty, které jsou podle mne určitě k diskusi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVáš stranický šéf Pavel Bělobrádek byl tento, toto odpoledne zvolený místopředsedou sněmovny. Znamená to, že se už spíš nestane ministrem příští vlády, pokud by lidovci do ní vstoupili?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLNe, toto určitě to neznamená. My jsme o tom hovořili a víceméně je to situace, kdy, pokud by KDUČSL byla účastna ve vládě a Pavel Bělobrádek by byl ministrem, tak by se logicky okamžitě vzdal funkce místopředsedy sněmovny a byla by tam potom řekněme asi převolba za někoho jiného.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy sledujete doslova na místě ty volby místopředsedů sněmovny s tím, že čtvrté křeslo zůstává neobsazené. Pan Kalousek i pan Okamura nedostali dostatečný počet hlasů ani ve druhém kole. Pro koho by se přikláněli lidovci?

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLTak my říkáme, že určitým způsobem měl být zohledněn i ty proporce těch volebních výsledků, to poměrné zastoupení, takže v tento okamžik jsme přesvědčeni, že TOP 09 by měla mít svého místopředsedu. Pokud nyní neprošel Miroslav Kalousek, tak je teď na TOP 09, aby postavili jiného řekněme možná i přijatelnějšího kandidáta. Já si myslím, že na tuto variantu byli představitelé TOP 09 připraveni a že to nyní nastane.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaHostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl první místopředseda KDUČSL Marian Jurečka. Díky, že jste si udělal čas. Na shledanou.

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDUČSLDěkuji moc za pozvání. Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaOd mikrofonu se loučí Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ves
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.