Malý černý pasažér může způsobit obří problémy. Krysa vyřadila letadlo na deset dnů z provozu

4. duben 2017

Americký letoun musel zůstat na letišti v německém Berlíně celých deset dnů kvůli kryse na palubě. Nejde jen o ostranění hlodavce, ale také kontrolu, celého letounu, zda nenapáchal škody.

Krysa se do letadla zřejmě dostala na Floridě v Miami, odkud stroj letěl. Tak to alespoň uvádí mluvčí společnosti Air Berlin Ralf Kunkel. Letušky si hlodavce všimly ještě během letu a po přistání okamžitě přivolaly techniky.


Krysy či potkani se příležitostně do letadel dostanou společně s jídlem a dalšími zásobami. Protože ale mezi jejich zlozvyky patří okusování izolace kabelů, mohou představovat vážné bezpečnostní riziko.

Podezření potvrdily krysí exkrementy a následovala likvidace hlodavce pomocí plynu. To sice netrvá dlouho, jenže pak se nedařilo tělíčko krysy najít. Technici se museli také ujistit, že krysa nezpůsobila v letadle žádné škody, například na kabeláži.

Letecké společnosti se kvůli jednomu malému černému pasažérovi cesta z Miami do Berlína dost prodražila. Jak známo, letadlo vydělává, když je ve vzduchu, a každá hodina stání na letišti znamená pro letecké společnosti veliké výdaje.

autor: tpa | zdroj: ČTK
Spustit audio