Malťané v referendu rozhodují o povolení rozvodů

28. květen 2011
Zprávy

Malťané v dnešním referendu rozhodují o povolení rozvodů v zemi. Malta je totiž v Evropské unii jediná ze zemí, kde jsou zatím rozvody tabu.

„Malta je totiž silně katolická země a pro řadu lidí jsou tak rozvody proti jejich přesvědčení,“ vysvětluje důvody, proč se doposud Malťané nerozvádí reportér deníku The Times Of Malta Ivan Camilleri .

O rozvodech se na Maltě dlouho polemizovalo, vládní rozhodnutí nepadlo. Nakonec ale přišla poslanecká iniciativa s myšlenkou referenda.

Experti nicméně připomínají, že výsledek referenda nebude závazný. K legalizaci rozvodů totiž bude zapotřebí verdikt parlamentu. Navíc, maltská norma bude pravděpodobně velmi přísná. Před rozvodem totiž budou muset partneři žít 4 roky odděleně.

Je jasné, že bez ohledu na aktuální počasí bude dnes na Maltě pořádné horko - výsledek referenda totiž nechává málokoho chladným.

„Já budu rozhodně hlasovat pro povolení rozvodů. Pokud rozvod umožněn nebude, staneme se podle mě pokrytci,“ říká mladík, který postává v městečku Ormi před kostelem. Přitom právě silná víra obyvatel Malty, z nichž se 98 procent hlásí k římskokatolické církvi, je tím hlavním důvodem, proč rozvody v zemi stále povoleny nejsou. Potvrzují to i dvě mladé matky s kočárky.

„My nesouhlasíme s rozvodem, jsme křesťané, a jsme takto spokojení. Nechci, aby tím jednou procházely moje děti, aby to bylo tak jednoduché, opustit rodinu, až budou velké. Myslím, že v životě musíme vždycky přinášet oběti – a když přijímáte, musíte také dávat. Když máte jednu dobrou věc, proč hledat další – ať to radši zůstane tak, jak to je. Myslím, že rozvod vás šťastnějším neudělá.“

autoři: lub , mta
Spustit audio