Malinké byty, domečky i pokojíčky zaplnily Prachatické muzeum. Výstava ukazuje, kde bydlí panenky

1. listopad 2021 10:46

Nejen skuteční lidé, ale i malé panenky můžou mít krásné domy a vybavené pokojíčky. Přesvědčit se o tom můžete na výstavě nazvané Kde bydlí panenky v Prachatickém muzeu. K vidění je malý nábytek, nádobí a třeba i věrná napodobenina tradičního sporáku na dřevo.

„Tenhle model sporáku se dokonce dal použít tak, že se na něm mohlo skutečně vařit. Ne, že by se tam strkalo dříví, ale bylo možné vzít třeba malou kostku lihu, zatopit a už holky mohly vařit,“ popisuje Šárka Frantová z Prachatického muzea.

Vitríny jsou tu teď plné malých domovů pro panenky. „Když jsem přišla k vitríně, tak jsem si uvědomila, že je plná nábytku, kuchyněk, se kterými jsem si hrála, ale úplně jsem na to už zapomněla. Každý si tady najde něco svého, co poznává z dětství. Tak to opravdu funguje,“ říká Šárka Frantová.

Pokojíčky, kuchyňky i nábytek pro panenky kopírovaly vždy dobu, ve které vznikly. „Většinu těch kuchyněk a pokojíčků obvykle vyrobil tatínek pro své dcery, takže podle toho se dá i odhadnout, z jaké doby pochází,“ dodává Šárka Frantová.

Výstava vznikla ve spolupráci s Klubem panenky České republiky. Její vernisáž ale musela být kvůli pandemii koronaviru odložená o dva roky.

Ve spolupráci s klubem už pořádají v Prachaticích třetí výstavu. „Když jsme výstavu dávali dohromady a vymýšleli jsme téma, tak mě napadlo, jestli by bylo možné ty bytečky, pokojíčky dát takhle dohromady a vystavit jenom je, protože nikdy prezentovány nebyly. Opravdu se to podařilo a sama jsem byla překvapená, kolik drobných předmětů dali dohromady,“ vzpomíná kurátorka Věra Toncarová.

Výstava Kde bydlí panenky zůstane v Prachatickém muzeu do konce roku.

Spustit audio

Související