Majitel královéhradeckého hotelu Černigov chce budovu zbourat, na záchranu vznikla petice

20. listopad 2014

Hradec Králové pravděpodobně přijde o jednu ze svých dominant. Majitel nejvyšší budovy ve městě, hotelu Černigov ze 70. let minulého století, totiž požádal o její demolici. I když se jedná o symbol krajské metropole, hotel není památkou. Zbourání tak zatím nic nebrání. Proti demolici budovy ale už vznikla petice.

„To je v podstatě jediná stavba z 60. a 70. let, která je v Hradci nepanelová. Je to železobetonová stavba obložená vápencem. Pokud ji zbouráme, tak tady taková druhá není. Pak už tady máme jen paneláky,“ říká Jiří Zídka, který je syn autora projektu hotelu a sám je architektem.

Právě on stojí za peticí za záchranu Černigova. Na internetu ji zatím podepsalo jen něco málo přes 70 lidí. Za budovu se ale postavili i odborníci.

„Na komorách inženýrů architektů. Ty odezvy z branže jsou pro mě rozhodující. Já si myslím, že tady nejde už jen o ten hotel,“ míní Zídka.

Navíc tvrdí, že hotel jde opravit. 55 metrů vysokou budovu, která je za dobrého počasí vidět až z Krkonoš, chce zbourat developerská skupina CPI podnikatele Radovana Vítka. Společnost chce mít na místě nový hotel včetně velkého kongresového centra.

„Bohužel technické a konstrukční řešení budovy neumožňuje její rekonstrukci. Ať už jsou to dispoziční záležitosti v rámci pater nebo jednotlivé výšky poschodí,“ vysvětluje Jan Burian ze společnosti CPI.

Podepisování petice za zachování Černigova bere spíš jako neznalost celého problému. „Starý vysloužilý odporný panelák, který je v určitých částech i ve velice dezolátním stavu. Je to prostě věc, kterou je potřeba přijmout a není to žádné překvapení. Paneláky se stavěly tak, že měly životnost maximálně 40 let.“

Jak by měla nová budova vypadat, chce firma prozradit do dvou týdnů. V Hradci Králové se poté očekává ostrá diskuze, například na jednání zastupitelů.

S bouráním nesouhlasí ani hlavní městský architekt Petr Brůna. „Osobně se domnívám, že hotel Černigov jednoznačně má svoji architektonickou kvalitu. Vlastně můžeme dneska říct, že je to soubor výjimečných technických řešení, je součástí městské siluety,“ shrnuje.

Varianty na záchranu Černigova existují. Jednou z nich je například to, že bude hotel prohlášen za památku. Tak jako před lety hradecká historická vila Anička, kterou chtěla zbourat společnost Generali.

autor: ova
Spustit audio