Maďarsko - Opět svátek. Opět incidenty?

14. březen 2007

"Tam, co jedete, už žádné cennosti potřebovat nebudete," těmito slovy z knihy Člověk bez osudu spisovatele Imre Kertésze vybízel maďarský četník Židy transportované z Maďarska do vyhlazovacích táborů třetí říše, aby před opuštěním maďarského území odevzdali peníze a jiné cennosti. Němci prý by jim stejně všechno sebrali. "V tom případě, proč by se to nemělo raději dostat do maďarských rukou?" pravil bodře v Kertészově knížce četník a dodal: "Jste přece koneckonců taky Maďaři!"

Na tuto scénu z knihy nositele Nobelovy ceny za literaturu jsem si vzpomněl, když jsem před několika dny četl agenturní zprávu, podle které největší židovská organizace v Maďarsku vyzvala Židy v Budapešti, aby 15. března, čili tento čtvrtek, raději nevycházeli do ulic. V den výročí protihabsburského povstání z roku 1848 chce totiž radikální část stoupenců opozice vyrazit do ulic a navázat na sérii protivládních protestů z podzimu loňského roku.

Nepočítáme-li země bývalého Sovětského svazu,.Maďarsko je domovem nejpočetnější židovské komunisty na východ od bývalé železné opony. Podle některých zdrojů žije v zemi bezmála sto tisíc Židů. A ačkoli v souvislosti s loňskými nepokoji v ulicích Budapešti nebyly zaznamenány žádné útoky kvůli ať už skutečnému či jen domnělému židovskému původu, Péter Feldmájer ze Svazu židovských náboženských obcí v Maďarsku připomíná, že jejich součástí bylo opakované obviňování Židů ze způsobení všech problémů současného Maďarska.

Feldmájer svými slovy navázal na prohlášení socialistického premiéra Ference Gyurcsánye, který v britském tisku minulý týden hovořil o silnějícím antisemitismu v zemi. Podle Feldmájera se v Maďarsku nezvýšil počet antisemitů, jsou jen hlasitější. Vždyť krajní pravice, která byla od září loňského roku slyšet v ulicích nejvíc, je tradičně protižidovská.

Nejsilnejší opoziční straně, konzervativnímu Fideszu a zejména jejímu lídrovi, bývalému premiérovi Viktoru Orbánovi je často vyčítáno, že se nedostatečně distancuje od radikálů. Tentokrát Fidesz požádal policii, aby zakázala mítinky radikálů. Chce prý totiž zabránit promíchání účastníků obou akcí, k čemuž došlo právě 23. října, kdy si Maďaři připomněli začátek protikomunistického povstání z roku 1956, přičemž šlo o vyvrcholení několik týdnů trvající série protestů proti Gyurcsányově kabinetu. Orbánova strana policii obviňuje, že tenkrát záměrně dotlačila skupiny radikálů na mítink Fideszu, aby mohla napadnout také jeho účastníky.

V Budapešti má čtvrteční oslavy, nebo spíš očekávané incidenty, monitorovat sto až sto padesát zahraničních pozorovatelů, kteří se mají soustředit právě na práci policie. Při podzimních střetech docházelo ke zranění demonstrantů i policistů.

Že jsou dnes antisemité v Maďarsku hlasitější, za to může částečně i sám premiér Gyurcsány, který na to kriticky upozorňuje. Svou politickou nešikovností vypustil džina z lahve, když přiznal, že jeho strana před loňskými volbami lhala o skutečném stavu ekonomiky země a nezabránil tomu, aby se jeho slova dostala na veřejnost. Ke cti mu naopak slouží snaha řešit důsledky rozhazovačné politiky jeho vlastní strany v minulých letech, byť jednotlivá reformní opatření jeho vlády jou částečně v rozporu s předvolebními sliby socialistů. Jedna věc je, jestli to Gyurcsányovi jeho voliči prominou, a druhá, zda prosazovaná opatření jsou tím správným medikamentem, který teď Maďarsko potřebuje. Čas ukáže.

Zítřek v Budapešti zase ukáže, jaké poučení si z podzimních událostí vzali politici, policisté a demonstranti. Ale bez ohledu na to, jak oslavy národního svátku dopadnou, vzpomínka na ně zůstane hořká. Skvrnou jsou okolnosti, které vedly k výzvě představitelů svazu židovských obcí, aby jejich příslušníci ve čtvrtek raději nevycházeli ze svých domovů. "Jste přece koneckonců taky Maďaři!", větu Kertészova četníka, samozřejmě vhodně modifikovanou, by byl zřejmě i dnes schopen říct mnohý Evropan svému židovskému spoluobčanovi, jen když se mu to hodí.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio