Maďarsko hledá nového premiéra

23. březen 2009

Pokud budou mít sociální demokraté sjezd každý měsíc, máme se na co těšit, řekl minulý týden Mirek Topolánek v narážce na to, že úvodní den sjezdu ČSSD proběhl s několikatýdenním předstihem. Pokračování v příštím měsíci bude mít rovněž sjezd socialistů v Maďarsku.

A slova o tom, že se máme na co těšit, platí spíš pro to Maďarsko. V sobotu totiž zcela nečekaně oznámil svůj úmysl předat funkci novému premiérovi dosavadní šéf kabinetu a lídr maďarských socialistů Ferenc Gyurcsány. Politik, kterému se v postkomunistické historii země jako jedinému podařilo vyhrát volby ve funkci premiéra a udržet tak svoji stranu při moci. První dubnový víkend by se socialisté měli sejít znova, aby rozhodli o osobě nového předsedy vlády.

Co vedlo Gyurcsánye, který bezmála tři roky odolával opakovaným výzvám - formulovaným kultivovaně na půdě parlamentu, ale i neuctivě v ulicích plných násilných opozičních protestů - k nečekanému rozhodnutí odstoupit z funkce? "Doslechl jsem se, že jsem překážkou bránící spolupráci, která je nezbytná pro uskutečnění změn," řekl mimo jiné lídr socialistů. Ne že by byl do té doby nedoslýchavý, jen si možná nepřipouštěl, že situace země je tak vážná, že menšinový kabinet, neschopný cokoli prosadit, se stává nepřijatelným luxusem. Vždyť země, která v důsledku v rámci Evropské unie nevídaného zadlužení a neefektivního přebyrokratizovaného státu byla už delší dobu na kolenou, teď po příchodu celosvětové krize padá obrazně řečeno obličejem k zemi. Letos její ekonomiku čeká zhruba pětiprocentní propad, zadluženost se prohlubuje a také se rekordně znehodnocuje forint vůči euru. Nedávno Maďarsko na sanaci své ekonomiky získalo od Mezinárodního měnového fondu a dalších finančních institucí půjčku 25 miliard dolarů.

Gyurcsány sám své rozhodnutí odejít z čela vlády zdůvodnil nízkou popularitou svého menšinového kabinetu na pozadí zhoršující se finanční krize. V neděli večer v Maďarské televizi řekl, že tak činí jednak proto, že za poslední rok se nezměnila situace, pokud jde o podporu politiky jeho vlády. Připomeňme, že po loňském odchodu proreformního Svazu svobodných demokratů z koalice vládnou socialisté menšinově. Jako druhý důvod uvedl premiér skutečnost, že jeho návrh reforem, předložený letos v únoru, představoval na jednu stranu pro většinu obyvatelstva těžké břemeno, z pohledu ekonomů však ani ten nestačil k tomu, aby se země dostala z nejhoršího. A on prý nedokázal tyto dva póly přiblížit.

Socialisté říkají, že usilují o vytvoření co možná nejširšího politického spojenectví, které by podpořilo novou vládu a mělo v parlamentu silnou většinu. Příští kabinet totiž podle Gyurcsánye bude zřejmě muset zavést rozsáhlé reformy, aby dokázal čelit hospodářské krizi. Je zajímavé, že o nutnosti reforem hovoří premiér už od vyhraných voleb, tedy bezmála tři roky. Tenkrát na neveřejném jednání s poslanci své strany přiznal, že do voleb socialisté lhali o skutečné ekonomické situaci v zemi, zveřejnění těchto slov pak vyvolalo sérii bouřlivých protestů. Právě liknavost při přijímání nutných reforem přiměla loni liberály k odchodu z vlády.

Místopředseda české ODS David Vodrážka v nedělních Otázkách Václava Moravce varoval před výsledky vládnutí socialistů a jako odstrašující příklad uvedl Maďarsko. Tam ovšem, pokud jde o spolupachatelství na národní ekonomické sebevraždě, mají máslo na hlavě nejen dnes vládnoucí socialisté, nýbrž také opoziční konzervativní Fidesz, který řídil zemi v letech 1998 až 2002. Se stranou bývalého premiéra Viktora Orbána však socialisté ve svých plánech počítat nemohou - Fidesz i nyní, tak jako po celé volební období, důsledně trvá na rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb. Není divu: průzkumy Fideszu přisuzují skoro třikrát větší podporu než jeho hlavnímu soupeři - socialistům.

Gyurcsányovi tak při jeho snaze najít vhodného kandidáta na špinavou práci, kterou sám nebyl schopen odvést, zbývají dva možní partneři, kteří v systému velkých stran, střídajících se u moci, jim víceméně sekundují. Ještě před rokem koaliční Svaz svobodných demokratů i Maďarské demokratické fórum, kdysi koaliční partner Fideszu, jsou připraveni k jednání. Zatím si je vládní strana získala příslibem, že budoucí premiér nebude členem socialistické strany. A ještě jedna důležitá věc: ač Gyurcsány už nechce být premiérem, rozhodně nezůstane bez vlivu. Na víkendovém sjezdu, kde svoji rezignaci oznámil, ho 85 procent delegátů potvrdilo ve funkci předsedy strany.

Vedle maďarské veřejnosti a mezinárodních finančních trhů bude nejbližší vývoj v Budapešti hodně zajímat i okolní země s početnými maďarskými menšinami. Slovenský premiér Robert Fico se nechal slyšet, že pokud v Maďarsku vyhraje Fidesz, který má "v některých okamžicích úplně extrémní pozici ke vztahům se Slovenskem, mimořádně to zkomplikuje slovensko-maďarské vztahy a budeme na to muset určitým způsobem i reagovat". A vzhledem k tomu, že "úplně extrémní pozici" ke vztahům s domácími, slovenskými Maďary má Ficův koaliční partner, Slotova SNS, což Budapešť vždy zajímalo a zajímat bude, určitě platí Topolánkovo "máme se na co těšit".

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio