Listopad 1989 očima Davida Tišera

17. listopad 2019

Události na pražské Národní třídě, které odstartovaly sametovou revoluci a které vedly k mnoha změnám, umožnili Romům studovat například obor romistika na Univerzitě Karlově, který založila v roce 1991 docentka Milena Hübschmannová. Jedním z jejích studentů byl i první LGBT aktivista David Tišer, který vloni vystoupil na Václavském náměstí u příležitosti koncertu pro budoucnost.


“Velmi dobře si uvědomuji, že jsem jedním z mála Romů, kteří měli možnost vystoupit a promluvit u příležitosti svátku svobody a demokracie. I Romové byli součástí zásadních milníků naší historie. I Romové patřili mezi signatáře Charty 77. I Romové se podíleli na převratu a i Romové tehdy věřili, že změna politického systému přinese lepší životní podmínky.”

“Já byl tehdy osloven organizátory, jestli bych nepromluvil na Václavském náměstí. Proto jsem promluvil a pojal jsem to jako Rom – tedy že i my jsme byli součástí sametové revoluce, že i my jsme součástí České republiky a že i nás trápí podobné věci jako majoritu.”

David Tišer zdůrazňuje, že během sametu panovala euforie, které po několika letech opadla.

“Já jsem na Václavském náměstí mluvil minulý rok a Emil Ščuka mluvil během sametové revoluce. To byla samozřejmě úplně jiná doba a atmosféra. Tentokrát nás spojovalo to, co nás aktuálně trápí, neboť všichni věřili, že nám bude lépe. Myslím si, že to bylo něco úplně rozdílného.”


“Listopad 1989 nás ale naučil, že když se sjednotíme, máme moc změnit to, co se nám nelíbí. A společně se postavit za lidskost, otevřenost, pluralitu, solidaritu, toleranci, svobodu a další hodnoty.”

Díky revoluci se můžeme věnovat své kultuře

Tišer, který pořádá několik kulturních akcí na podporu romské identity, si uvědomuje, že by se nic z toho nemohlo za minulého režimu pořádat:

David Tišer

“5. listopadu byl Mezinárodní den romského jazyka a jak víme, za komunismu se zakazovalo mluvit romsky, nebo romštinu propagovat. Dnes pravidelně pořádáme Mezinárodní den Romů, anebo vzpomínkovou pietní akci romského holokaustu. Nic z toho by v té době nešlo dělat, nebo by bylo mnohem těžší na to upozorňovat. Nejenom naše organizace, ale je mnoho jiných, které se věnují kultuře a obecně romské oblasti.”

David vystudovat obor romistika na Univerzitě Karlově:

“Seminář romistiky rozhodně nešlo otevřít v době komunismu. Milena Hübschmannová se o to snažila, ale vyšlo to až po revoluci. Od té doby seminář romistiky na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy existuje.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.