Lišák na snowboardu i lyžující medvěd. O víkendu se uskutečnil Perninský masakr

21. červen 2021 10:35

V Perninku na Karlovarsku se uskutečnil pátý ročník akce Perninský masakr aneb dřevosochání motorovou pilou. Řezbáři tam po celý víkend před očima návštěvníků vytvářeli z dubového dřeva nové lavičky.

Lavička se sportujícím zvířátkem bylo tématem letošního dřevosochání v Perninku na Karlovarsku. Akce s názvem Perninský masakr aneb dřevosochání motorovou pilou se účastnilo šest řezbářů z celé republiky, kteří po celý víkend pracovali svých výtvorech přímo před zraky diváků.

Jedním z řezbářů byl i místní Antonín Dorazín, který vyřezal medvěda na lyžích: „Nejnáročnější na tom je sehnat dřevo, vydělat si na nářadí a připravit materiál. Používáme různé pily, některé mám i typově stejné, ale mám na nich jiné lišty, nástroje nebo tloušťku řetězu. Blížím se k třiceti pilám, ale jsou i kluci, kteří jich mají padesát.“

Nejmladšímu účastníkovi akce bylo teprve třináct let. „Dělám to zhruba tři roky. Když jsem viděl, že táta taky něco dělá, tak jsem to vyzkoušel a začalo mě to bavit. Asi nejtěžší na tom je se rozmyslet, aby člověk neřízl vedle, protože už se tam ten materiál nedá vrátit,“ řekl Pavel Vrcula jehož výtvorem byla surikata na fotbalovém míči.

Nové lavičky v Perninku zůstanou a obec je rozmístí na osvětlené běžecké kolečko.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio

Související