Lidé ve velkém skupují dřevo a uhlí. Bojí se vysokých cen energií i dalšího zdražování

9. listopad 2021 11:25

Prodejci dříví a uhlí hlásí vyšší zájem o paliva. A to i přesto, že topná sezóna začala už před několika týdny. Kvůli zdražujícím se energiím totiž řada lidí – pokud má možnost – narychlo mění domácí vytápění a přechází na tuhá paliva. I když i jejich ceny rostou, jsou stále levnější než elektřina a plyn.

„To mám dřevník, zatím je poloprázdný, ale ten by se měl naplnit štípaným dřívím,“ říká devětašedesátiletý pan Milan, který se také nevyhnul vyšším fakturám za energie. Doma topí plynem, zároveň ale spaluje dřevo v krbových kamnech. I proto chce letos naplnit zásobník dříví víc než obvykle. „Teď se mi podařilo za dobrou cenu sehnat dříví i s dovozem kolem 760 korun,“ dodává.

Čtěte také

Někteří prodejci palivového dříví už zákazníky odmítají. Mají totiž prázdné sklady a přijímají jen objednávky na příští rok. Také například Městské lesy Litomyšl hlásí o dřevo na topení výrazně vyšší zájem než loni. „Určitě se zvyšuje, nestíháme ani štípat. Letos toho máme asi o 30 procent víc,“ potvrzuje technik městských lesů Jaroslav Hrubeš.

Poptávka se zvedá hlavně v posledních dnech, kdy dodavatelé energií oznamují zdražení elektřiny i plynu. Kdo má kotel na dřevo nebo uhlí, předzásobuje se. Ceny palivového dříví se totiž postupně zvedají také. „Teď máme 1230 korun za sypaný metr tvrdého, 799 sypaný metr měkkého. A myslim, že o dvě stovky, o dvě stě padesát budeme zvyšovat,“ dodává Hrubeš.

Nejlevnější varianta

I přes zdražování zůstává dřevo nejlevnější variantou vytápění. V případě modelového domu s tepelnou ztrátou 13 kilowatt jsou roční náklady v porovnání s elektřinou až trojnásobně nižší. „Nejlevnější vždycky bylo a je vytápění dřevem, to je asi za 25 tisíc korun,“ vypočítává odborník na vytápění serveru TZB info Vladimír Stupavský.

Nejdražší je elektřina. U stejného modelového domu domácnost podle Stupavského zaplatí až 80 tisíc korun, v případě plynu by faktura byla o něco nižší – kolem 60 tisíc korun.

Spustit audio

Související