Lidé v Úpici požadují v petici větší bezpečnost. Prý by pomohla domobrana

18. červen 2014

Už osm stovek lidí podepsalo v Úpici na Trutnovsku otevřený dopis starostovi a zastupitelům. Autoři v něm upozorňují radnici na zhoršující se podmínky života ve městě. V ulicích se prý zvyšuje kriminalita a lidé tak po vedení města žádají řešení.

„Lidi se bojí chodit z nákupu. Je plno případů, že byli okradeni na mostě. Byli jim vytrhnuté tašky s nákupem, když šli ze supermarketu. Děti jsou před školami okrádány o mobily, o peníze a musejí je doprovázet rodiče,“ říká Dagmar Benešová, která patří mezi autory dopisu.

Situace v podkrkonošské Úpici je podle ní neúnosná, sama byla nedávno napadena v malém baru, který provozuje a následně skupina nepřizpůsobivých napadla i jejího syna. Na otázku co si od dopisu slibuje odpovídá jasně.

„Aby byla větší bezpečnost v Úpici. Aby se zde pohybovala ve větší míře městská policie, nebo aby byla zřízená domobrana. Prostě aby se tu lidé nemuseli bát jít třeba na procházku.“

V šestitisícové Úpici se napětí zvyšuje už několik posledních měsíců. Starosta Jaroslav Hůlek z ČSSD připouští, že autoři mají v mnoha věcech pravdu, podle něj se ale město snaží problémy řešit. Třeba posílením hlídek městské policie, které do Úpice zajíždí z nedalekého Trutnova.

„My jsme udělali opatření, že jsme posílili hlídky policie ze dvou na tři. A na dobu prázdnin máme připravenou hlídku městské policie na každý den.“ V Úpici přitom už několik měsíců uvažují o zřízení vlastní městské policie a kamerového systému. S tím by podle ankety souhlasilo víc než 80% místních.

Sociálnědemokratický zastupitel Karel Šklíba dokonce přirovnává situaci v Úpici ke šluknovskému výběžku. „Lidé se tu dneska opravdu bojí, jsou tady nespokojení. Teď je to v Úpici opravdu hrozné. Myslím si, že je to nejhorší za šedesát let, co tu bydlím.“

Už teď je tak jasné, že příští středu čeká Úpici velmi bouřlivé veřejné zasedání zastupitelstva. Hned prvním bodem programu je totiž bezpečnostní situace ve městě.

autoři: špo , PLE
Spustit audio