Lidé v Praze si na Silvestra zvedali náladu alkoholem i běháním

1. leden 2014

Lidé v Praze oslavili příchod roku 2014 nejenom bujarými oslavami na Václavském náměstí, ale třeba také návštěvou divadla či běžeckým závodem.

Ve Stodůlkách se sešlo asi šedesát lidí k novoročnímu běhu kolem Nepomuckého rybníka. „Chtěli jsme něco netradičního a tohle se nám zdálo jako příjemné zpestření,“ říká jeden z účastníků čtyřkilometrového běhu.

„Určitě je to příjemnější než se někde opíjet tak nějak na povel, zbytečně, tak je lepší opít se endorfinama,“ dodává jeho přítelkyně.

Neobvykle strávili Silvestr i manželé Mikešovi z České Třebové. „Byli jsme v divadle Bez zábradlí na Světácích,“ říká paní Mikešová.

Na pět set lidí se sešlo na Hradčanském náměstí před Pražským hradem. Kvůli mlze nebyly příliš vidět ohňostroje vypalované dole u Vltavy, zato nahoře bouchala jedna petarda za druhou. Hasiči naštěstí příliš práce neměli.

„Zatím probíhá všechno v pořádku, v mezích norem, takové ty blázniviny, ale nedošlo tady zatím k žádnému úrazu v lokalitě Pražského hradu, ani k žádnému požáru, takže všechno v normálu,“ poznamenal hasič.

Čtěte také

To na Václavském náměstí to v půl druhé ráno vypadalo jak na bitevním poli. Na zemi se povalovaly odpadky, rozbité lahve i lidé v ne úplně střízlivém stavu.

Těžkooděnci hlídali, aby nikdo nevběhl na magistrálu, policie dávala pozor na výtržníky a záchranáři v mobilním lékařském stanu ošetřovali drobná poranění od pyrotechniky.

Ve tři hodiny už do ulic zamířily čistící stroje a nad ránem už nebylo po oslavách skoro ani památky.

autor: ank
Spustit audio