Lidé si mohou v Železném Brodě prohlédnout návrhy na renovaci Malého náměstí

20. březen 2012

Radnice v Železném Brodě na Jablonecku zveřejnila návrhy architektů na úpravu tamního Malého náměstí. Lidé si tak mohou prohlédnout studie, podle kterých se chystá renovace jednoho z nejstarších míst ve městě.

Vystavené architektonické návrhy vyvolávají rozporuplné reakce. „Nechápu tu logiku zasypat to až k silnici, protože tak to nikdy nebylo. To nemá vůbec nic společného s Malým náměstím, které bylo... Byl bych rád, kdyby to bylo v původním stavu jak to bylo...“ kritizuje jeden z nápadů - dokončit kopec pod kostelem a zasypat tak místo, kde stávala kdysi oblíbená restaurace, dnes parkoviště - Miloš Kolda, který se v Železném Brodě narodil před sedmdesáti jedna lety.

„Některé návrhy se blíží víc typologii místní architektury, některé jsou úplně mimo... Ale některé jsou vážné, hezké... Používají dřevo, což je materiál, který se tu požíval už dávno.“ myslí si naopak bývalá zahraniční studentka železnobrodské sklářské školy Rebeka Huerta.

Dřevěný povrch odpočinkové zóny u potoka Žernovník, dlažbu, ve které budou sem tam skleněné kostky nebo právě ono zasypání dnes volné plochy pod kostelem vymyslel spolu s kolegy z pražské společnosti Moloarchitekti Pavel Griz.

Náměstí, které je dnes spíš velkým prostorem s křižovatkou by rád vrátil komornější charakter. „Samozřejmě je to otázka, jak k tomu přistupujeme. Zda děláme náměstí pro jarmarky nebo děláme náměstí na celý rok... To asi bude předmětem diskuzí.“ říká Pavel Griz.

Právě to, kde by se konaly pravidelné oblíbené akce leží na srdci návštěvníkům výstavy nejvíc. Potvrzuje to Hedvika Hrubá, která návrhy střeží: „Výhrady jsou hlavně k tomu že se ztratí plocha parkoviště a tím i plocha pro ty stánky, masopust, jarmark...“

Na tom, že by měl Železný Brod ale vypadat jinak se tu všichni shodnou. „Vypadá to strašně, protože tu není práce a všechno to chátrá... Podívejte se co tu bylo provozoven.... Za chvíli tu budou ruiny...“ stýská si Miloš Kolda. Také proto porota architektonické soutěže doporučila respektovat fakt, že průmyslový charakter místa právě střídá rekreační zóna. Cestu, jak tomu uzpůsobit Malé náměstí vyberou z vystavovaných studií železnobrodští zastupitelé.

autor: leš
Spustit audio