Lidé se kreslíře Jiřího Slívy ptají, kam na to chodí. Směje se, že to je diagnóza

Jeho kreslené vtipy a humorné obrázky beze slov pamatují starší ročníky z Dikobrazu, z víkendových příloh Mladé fronty nebo z Mladého Světa.

V těchto magazínech i v dětské Mateřídoušce je často doprovázely krátké básničky či texty. Jiří Slíva je také muzikant, a proto je ideálním umělcem, jakého si galerie mohou pozvat na výstavu, tvrdí ředitelka Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě Hana Nováková. Průvodní slovo i hudbu si totiž obstará sám.

Grafika, jazz, humor…

Jiří Slíva má naděleno několik talentů najednou – kreslí, maluje, dělá grafiky, píše verše, písňové texty a k tomu hraje jazz, skládá vlastní písničky pro kytaru a zpívá. Humor, nadhled a slovní hříčky se u něj objevují v každém oboru.

Legraci si umí udělat i z toho, co nám chutná – z vína nebo kávy. Jeho kávové obrázky vznikly v dávné době, kdy ke své výstavě potřeboval sponzora. Nakonec byl producent kávy tak spokojen, že požádal kreslíře o dvanáct obrázků na kalendář. „No ale moment, já jsem ten kalendář pak dělal šest roků za sebou,“ směje se umělec.

Pandemie, Ferda Mravenec, Švejk

V galerii najdeme obrázky, které spojuje téma hudby, aktuální pandemie, ale také toho, co je typické pro nás Čechy, jako je Ferda Mravenec, voják Švejk nebo vývozní artikl Franz Kafka. Jiří Slíva ilustroval mnoho knih, které Franz Kafka napsal.

„Rád ho čtu, léta jsem byl členem výboru Společnosti Franze Kafky. Když jsem někde v zahraničí měl mít výstavu, tak chtěli, aby tam byl Kafka. Jsem jako Cyril a Metoděj ve věci Kafky,“ říká s humorem Jiří Slíva.

Přestože stíhá spoustu práce, necítí se unaven, ani uštván. „Jak se říká – ani den bez čárky! A ještě se mě taky lidi ptají: kam na to chodíte? A já jim říkám, že to je diagnóza.“

Spustit audio

Související