Liberecký útulek pro opuštěná zvířata nepřijímá kočky, má zaplněnou kapacitu

25. březen 2023 10:08

Liberecké Centrum pro zvířata v nouzi Archa nepřijímá kočky. Muselo se totiž postarat o dvě desítky těchto zvířat, která krajští veterináři zabavili v nelegální množírně v Liberci. Tam kočky žily v nevyhovujících podmínkách.

„Kočičky po zdravotní stránce jsou naprosto v pořádku, bylo o ně dobře pečováno. Spíš obtěžovaly okolí a sousedy zápachem, protože majitelé po kočičkách neuklízeli a v bytě jich měli třiadvacet. Původně to byly dvě až tři kočky, ale protože byly různého pohlaví, tak se zkrátka začaly množit,“ přiblížila původ nových obyvatel liberecké Archy její vedoucí Lenka Čápová. Majitelé, kterým veterináři dvě desítky koček zabavili, jsou podle ní proti kastracím.

„Kapacitu na kočky máme zhruba pětadvacet zvířat. Tohle jsou zvířata od jednoho majitele a vlastně nám zabírají v uvozovkách pouze dvě místnosti. Nicméně si musíme nechat taky další kotce pro zvířata nalezená na území města Liberce, která skutečně tu pomoc potřebují. V tuto chvíli jsme kapacitně plní a nejsme schopní přijmout další takovéto případy,“ vysvětlila Lenka Čápová s tím, že přijaté kočky mají rozděleny zvlášť podle pohlaví.

Co bude se zabavenými kočkami dál, o tom podle doporučení veterinární správy rozhodne Odbor životního prostředí na libereckém magistrátu. Definitivní rozhodnutí může trvat i několik měsíců, záležet bude i na tom, jestli se majitelé koček proti rozhodnutí odvolají.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související