Liberecká radnice chce před zápisy do prvních tříd bojovat s takzvanou spádovou turistikou

12. leden 2016

Liberec se s blížícími zápisy do základních škol opět potýká s takzvanou spádovou turistikou. Někteří rodiče přehlašují dětem trvalé bydliště ke známým, příbuzným nebo dokonce do hotelu tak, aby obešli spádovou vyhlášku a dali dítě tam, kam chtějí, a ne tam, kam by měli. Kvůli tomu, že školy jsou naplněné téměř na maximum, se může stát, že kvůli změnám adres nezbude místo na ty žáky, kteří ve spádové oblasti opravdu bydlí.

Přepisování trvalého bydliště je podle náměstka Ivana Langra ze Změny pro Liberec velký problém. S tím souhlasí i tatínek Petr Němec. Bydlí hned vedle základní školy Lesní.

„Samozřejmě mám obavu, zda můj syn nastoupí do této školy, protože víme, že je velký převis žáků a existuje turistika v rámci města. Ale chápu i zoufalé rodiče, které nemají kam své děti umístit,“ říká Němec.

„Pokud by mělo dojít k tomu, že kvůli spádové turistice se bude muset losovat mezi spádovými dětmi a opravdu se stane, že nějaké dítě, které bydlí vedle školy, do té školy nebude moci chodit, je to problém,“ uvádí Radek Vystrčil, ředitel základní školy v libereckém Ostašově.

Radní Ivan Langr proto navrhuje, aby školy volaly na rodiče měnící bydliště svých dětí sociální pracovníky. A dále chce vymýtit pověry.

„Aby konečně vzala za své zvěst, že jsou v Liberci pouze dvě kvalitní školy. V žádném případě to není pravda,“ upozorňuje Langr.

Sociální pracovníci ale nejsou podle ředitele Radka Vystrčila řešením: „Myslím si, že je to pokus o to hledat řešení. Ale za mě bych k tomu podnět nedával.“

Čtěte také

Spádová turistika možná není fér, ale rodiče na ni mají tak trochu právo, myslí si tatínek Martin Abraham:

„Chápu, že přeplněné školy se musí nějak řešit, ale zase když moje dítě bude mít talent na nějaký sport a budu ho chtít dostat do nějaké konkrétní sportovní školy, tak to nějak budu muset udělat.“

Největší problémy se spádovou turistikou jsou v Liberci na základních školách Lesní a Husova. Vedení těchto škol se k celé věci vyjádřit pro Český rozhlas odmítlo.

„Nechceme se k tomu vyjadřovat. Upřímně, trochu nám to škodí. Je na nás špatně nahlíženo,“ říká zástupce ředitele na ZŠ Lesní Tomáš Řebíček. Podobný je postoj vedení ZŠ Husova.

autor: sas
Spustit audio