Liberecká a ústecká univerzita se poprvé utkají na ledě. Svedou hokejový souboj o krále severu

Souboj o krále severu uvidí fanoušci 11. března v liberecké Aréně. Proti sobě nastoupí hokejové výběry Technické univerzity Liberec a ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Nápad na premiérovu konfrontaci obou vysokých škol na ledě vznikl vlastně náhodou. A to v restauraci. „Ten nápad vznikl v hospodě u piva. Jednoho krásného večera jsme se s kamarády sešli a bavili jsme se o tom, jestli je to vůbec možné,“ popsal vznik univerzitního duelu organizátor Tomáš Navrátil.

Studenti v roli hokejistů mají požehnání od vedení obou fakult. A nebude to prý jen tak nějaký zápas. Ostatně, rektor liberecké Technické univerzity Miroslav Brzezina i prorektor ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Martin Novák to potvrzují.

„Je to poprvé, nějaká prestiž to je. Obě jsme školy na severu, podobné zápasy se už dlouhá léta hrají mezi Brnem a Prahou, takže my se taky přidáváme k povzbuzování zájmu našich studentů o hokej,“ uvedl Miroslav Brzezina.

„U nás samozřejmě taky, protože Ústí je taky hokejové město. Hraje se tam dlouhodobě lední hokej, chodí tam fanoušci, mají to rádi,“ doplnil Martin Novák. Ani jeden z akademiků se prý do souboje o krále severu nezapojí. Možná se ale neubrání vzájemnému hecování.

Pro oba týmy to bude prestižní duel a udělají vše proto, aby získali putovní pohár. Liberečtí mohou dokonce počítat i s pomocí extraligovým Bílých Tygrů.

„My to vnímáme jako morální povinnost a jsme jako extraligový klub přesvědčeni, že i univerzitní hokej patří do města pod Ještědem. Máme jen jednoho svého favorita a to tým Technické univerzity, takže se jim budeme snažit vyjít maximálně vstříc. A to jak v podpoře organizace tréninků, tak i  rad ze strany realizačního týmu,“ potvrdil viceprezident Bílých Tygrů Lukáš Přimda.

Úvodní duel o krále severu se na libereckém ledě odehraje 11. března a vstupenky už jsou v prodeji. Odveta v Ústí nad Labem je na programu o třináct dní později.

autoři: ppe , reČRoL
Spustit audio

Související