Letná ožije na dva týdny divadelním festivalem

22. srpen 2011

Akrobacie, žonglování, pohybové divadlo, dětská představení a mnoho dalšího nabízí festival Letní Letná. V pražských Letenských sadech se koná už poosmé a potrvá až do 4. září. Mezi letošní největší hvězdy patří švédský Cirkus Cirkör s několika artisty a akrobaty na otáčivém jevišti a francouzský soubor Compagnie XY.

Jak říká manažerka festivalu Ivana Vrbíková, Letní Letná nenabízí jen bohatý kulturní program, ale i příjemné zázemí pro návštěvníky. „Kromě divadelních prostor je tam i divadelní bar, čajovna, grilované ryby,“ vypočítává Vrbíková. Lidé si mohou užít nejen divadelní zážitek, ale i zajímavou atmosféru a dobré jídlo.

„Nový cirkus je především divadlo. Cirkus Cirkör je hodně divadelní, výtvarný a dekorační, je to velmi výpravná scéna, kostýmy i líčení jsou hodně expresivní, jde tedy skoro o kabaret,“ popisuje švédskou skupinu ředitel festivalu Jiří Turek.

Pro děti je určena doprovodná akce Letní Letňák. „Je to cirkusová školka, kam mohou rodiče ráno přivést svou ratolest a v pět odpoledne si je vyzvednout,“ vysvětluje Turek. „Děti se učí o divadle, připravují si čísla na závěrečné představení pro rodiče, vyrábějí si kostýmy, rekvizity a mají i různé cirkusové a výtvarné workshopy,“ dodává šéf festivalu Turek.

autoři: zuf , Mirko Kašpar
Spustit audio