Lessy by se měl podle právního posudku vrátit do funkce policejního prezidenta

26. listopad 2013
Zprávy

Návrat bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho do funkce je zatím nejistý. Ministerstvo vnitra má sice k dispozici posudek Akademie věd, podle kterého má na úřad právo. Záleží ale ještě na doporučení expertní komise ministerstva vnitra. Odbory se zatím postavily za dosavadního policejního šéfa Martina Červíčka.

Posudek Akademie věd, na který upozornil server Česká pozice, říká, že by se bývalý policejní šéf Petr Lessy měl vrátit k policii.

„Posudek se týká zejména zřízení. Není možné, aby byli dva policejní prezidenti, to by bylo v rozporu se zákonem,“ tvrdí ředitel Ústavu státu a práva spadajícího pod Akademii věd Jan Bárta a pokračuje:

„Ukázali jsme ministerstvu vnitra cestu, jakým způsobem znovu otevřít řízení o služebním poměru. Ta cesta se jmenuje přezkum řízení. Záleží samozřejmě na ministru vnitra, jestli přezkum nařídí, nebo ne, to je jeho uvážení a jeho odpovědnost.“

Problém dvojvládí zákon podle Báry výslovně nepředvídá. „Ale my vycházíme z toho, že všechna možná rozhodnutí v této věci mají zpětnou působnost. Náš posudek samozřejmě nikoho nezavazuje. Má takovou váhu, nakolik jsou přesvědčivé argumenty, které jsou v něm obsaženy,“ dodává.

Analýzu si nechal zpracovat ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Jeho úřad ale nechce zatím komentovat, do jaké míry se bude posudkem ministr řídit a kdy případně by mohl Lessyho jmenovat zpět do funkce. Čeká se ještě na doporučení expertní komise ministerstva vnitra.

Stejně tak je zatím zdrženlivý i Petr Lessy: „Nebudu se k tomu v této fázi nijak vyjadřovat. Pravděpodobně teprve zítra se budu seznamovat s obsahem spisu.“

Lessyho nahradil v čele policie Martin Červíček. Za něj se teď postavil i policejní Nezávislý odborový svaz, potvrdil předseda Milan Štěpánek: „Současnému vedení policie jsme jednohlasně vyjádřili podporu.“ Podle týdeníku Respekt by případné dvojvládí mohl vyřešit Červíčkův odchod do Bratislavy na post přidělence.

Lessy byl z funkce šéfa policie odvolán loni v srpnu po obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci. Soud ale nedávno stíhání zastavil, takže Lessy chce zpět do funkce.

autoři: mak , pbe , kap
Spustit audio