Lesní pedagog Aneta Bůžková: Baví mne práce s dětmi v lese. Chci jim ukázat zranitelnost přírody

13. říjen 2019

Městské lesy Hradec Králové a.s. jsou samostatně hospodařící obchodní společností vlastněnou Statutárním městem Hradec Králové. Obhospodařují lesní a rybniční majetek města a provozující těžbu štěrkopísku. A dnes do studia Českého rozhlasu Hradec Králové přišla z hradeckých Městských lesů lesní pedagožka Ing. Aneta Bůžková.

Jak dlouho pracujete v Městských lesích?
Nastoupila jsem před pěti lety, ale z toho tři a půl roku jsem byla s dcerou doma. A je pravda, chodila jsem na částečný úvazek do práce, ale i tak jsem vlastně nebyla v práci pořád.

Kůň není v lese minulostí, běžně ho stále používáme. Jsou prostě místa, kde je koňský potah nenahraditelný.
Ing. Aneta Bůžková, Městské lesy Hradec Králové a.s.

Co máte v hradeckých Městských lesích na starosti?
Já mám na starosti lesní pedagogiku, to znamená vzdělávací programy s dětmi v lese. Ale dělám k tomu i jiné funkce, například koordinuji výrobu informačních tabulí nebo i píšu někdy texty, fotím fotky, dělám Facebook. Dělám propagaci a práci s veřejností. To je moje.

Čtěte také

Práce s dětmi vás asi hodně baví, ne?
Samozřejmě baví, zvlášť když přijde nějaká skupinka, která se o tu přírodu zajímá.

Jak to vypadá? To přijdou ze školy do lesa a vy je vzděláváte a vychováváte k tomu, aby měli vztah k lesu a k přírodě?
Teď jste to řekl naprosto přesně. Cílem lesní pedagogiky je samozřejmě děti nějakým způsobem vzdělat. To téma si říká paní učitelka nebo pan učitel. A naším cílem je především, aby děti strávily nějaký pěkný čas v lese, aby se naučily, jak se tam správně chovat a aby získaly vztah přírodě a k lesu.

Městské lesy Hradec Králové jsou klidovou zónou pro občany města

Co tak děti už vědí a co naopak nevědí?
Hodně se to liší. Téměř všechny děti od mateřských škol až tak po pátou třídu, vždy vědí, jak se správně v lese chovat. To, jestli to také dělají, je jiná věc. Ale když se jich ptám, tak to vědí. A potom už se to už hodně liší. Většinou si celkem dobře popovídáme o zvířátkách, horší už je to o stromech. Teď třeba děláme programy pro starší děti na téma kůrovec. Tam je to téměř nepopsaná tabule.

A co děti třeba nejvíc zajímá? Určitě se ptají na spoustu věcí.
Nejvíce je baví a hodně zajímá, když probíráme zvířata. Protože já s sebou nosím například kůži lišky nebo kuny, různé paroží a podobně.

Čtěte také

Stane se někdy, že například narazíte v lese na divočáka?
To nenarazíme, divočák je plaché zvíře. Na toho jen tak v lese většinou nenarazíte, zvlášť se skupinkou dětí. Ale máme takovou stezku od Zděné boudy k Lesnímu hřbitovu. A její součástí je aplikace na hlasy, jak zvířat, tak ptáků. Takže někdy používám tuto aplikaci a stezku, s dětmi si to projdeme a pouštíme si zvuky zvířat.

Co vás vůbec přivedlo do lesa a do Městských lesů v Hradci Králové? Příroda vás vždy zajímala?
Příroda mě zajímala vždycky, ale je pravda, že lesnickou školu jsem si vybrala až úplně na poslední chvíli na veletrhu vysokých škol, když jsem se opravdu rozhodovala. Zaujalo mě to, líbilo se mi to, vystudovala jsem to a Městské lesy jsem si vybrala, protože měly poměrně velkou rekreační funkci a dělaly lesní pedagogiku. Když jsem si tohle našla na jejich stránkách, tak jsem se přihlásila na praxi, a pak už jsem tam zůstala.

Městské lesy Hradec Králové - naučná stezka

V hradeckých Městských lesích jsou krásné stezky, jsou tam různé další vzdělávací záležitosti. Pro dospělé i pro děti.
My tomu říkáme turistické cíle.

Zkrátka člověk se tam cítí velmi příjemně. Může vyrazit z velkého města, jako je Hradec Králové. Co houby, rostou?
Rostou, letos byla úroda. Ale přiznám se, že jsem teď na houbách nebyla, takže nevím, jak je to aktuální. Vím, že se hodně lidí řídí podle fází měsíce a docela to i funguje. Takže se možná podívejte, jestli bude nebo nebude úplněk, a jak to vlastně s houbami bude. Ale něco tam určitě roste.

Městské lesy Hradec Králové pečují o přírodu v okolí krajské metropole

Chystají se také výlovy rybníků. Ty jsou součástí Městských lesů. To je též aktuální podzimní téma. Na některé výlovy se mohou i lidé zajít podívat a dát si dobrou rybu.
Výlovy nám už začaly, lovil se rybník Roudnička. Ale pokud jde o sobotní výlovy, tak první nás čeká rybník Datlík a to bude 26. října. Druhý tradiční výlov bude rybník Výskyt, ten nás čeká 23. listopadu.

Čtěte také

Ryby přežily letošní léto v pořádku? Nebyl žádný problém?
Nebyl naštěstí žádný problém a měli jsme i celkem pěkný výlov na Roudničce.

Když se podíváme do lesů, jak je to se suchem? Už je to lepší než v minulých letech, kdy to byl velký problém?
Sucho samozřejmě trápí celou Českou republiku, nás nevyjímaje. Hradec Králové je takový sušší, umírají nám borovice i smrky. Borovice jak kůrovcem, tak především právě suchem. Podzim nám začal hezky deštivě, tak doufám, že se to zlepší. My jsme i část sadby přesunuli na podzim a uvidíme, jaké bude jaro. Podzim nám teď trošku pomohl, ale stav podzemní vody, bohužel, je nízký. Bylo by potřeba, aby v zimě napadl tak metr sněhu. Snad bude pěkná zima. A uděláme zase v lesích běžkařské trasy.

Městské lesy Hradec Králové a.s. jsou samostatně hospodařící obchodní společností vlastněnou Statutárním městem Hradec Králové obhospodařující lesní a rybniční majetek města a provozující těžbu štěrkopísku.

Vy také pořádáte Den lesní techniky.
Tam se snažíme prezentovat práci lesníků, řemeslo, které je už poměrně staré. Zájemci mohou vidět jak lesní techniku a práci s ní, tak i celkem bohatý doprovodný program. V letošním roce jsme se rozhodli Den lesní techniky spojit s Festivalem dřeva, jehož generálním partnerem jsou Lesy ČR.

Takže se snoubí moderní, současná technika i s koňmi, jak se to dělalo v lese dříve.
Koně nejsou v lese ale úplně tak minulostí, protože my je běžně v lese používáme. Jsou prostě místa, kde je pořád koňský potah nenahraditelný.

Jakub Schmidt a Ing. Aneta Bůžková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Díky moc za zajímavý rozhovr. Aneta Bůžková z hradeckých městských lesů byla naším hostem. Na shledanou.
Děkuji a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.