Lékaři z Bohnic nepochybili, za smrt ženy v nákupním centru může špatná komunikace

25. srpen 2016

Expertní komise rozhodla, že za smrt náhodné zákaznice v nákupním centru na pražském Smíchově nemůžou lékaři z psychiatrické nemocnice Bohnice, ale špatná komunikace mezi policisty, záchrannou službou a lékaři.

Lékaři totiž nevěděli, že tato žena se dva týdny předtím pokusila uškrtit jinou ženu v kavárně na pražském Újezdě, a pacientku propustili.

„Budiž těm lékařům přičteno k dobru, že vyvinuli snahu, aby se o tom něco dozvěděli, protože ta pacientka produkovala různé výhružky, a aktivně se na to zeptali,“ říká člen komise profesor Cyril Hörschl, ředitel Národního ústavu duševního zdraví.

„Dostali odpověď, že u dotyčné byla provedena dechová zkouška. O tom, že někoho škrtila, tam vůbec nic nebylo. Čili o tom neměli validní informace,“ objasňuje dále, kde se podle komise stala chyba.

Pokud by lékaři věděli více o činech této pacientky, patrně by jí byla nařízena ústavní léčba a nemohla by být propuštěna z nemocnice.

Ministerstvo zdravotnictví proto vytvořilo pracovní skupinu, která má navrhnout zlepšení komunikace mezi policisty a lékaři. Policisté by také měli projít školením, jak se chovat k psychiatrickým pacientům.

Třiatřicetiletá útočnice, která se již nejméně pětkrát léčila na psychiatrii, ve čtvrtek 21. července ubodala náhodně zvolenou zákaznici. Předtím se na začátku července pokusila uškrtit jinou ženu v kavárně na Újezdě.

autor: hnn
Spustit audio