Legendární písničkář Vojta Kiďák Tomáško rozjasnil tvář a pohladil duši posluchačů U Tří lvů

15. únor 2024

Na svatého Valentýna, tedy 14. února, tak trochu symbolicky, otevřel jarní sérii koncertů ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice recitál legendy českého folkového a trampského písničkářství Vojty Kiďáka Tomáška.

V Českých Budějovicích dlouho nevystupoval, a tak jistě měli z jeho návštěvy U Tří lvů radost všichni příznivci a vůbec fandové žánru, jehož podobu teplický rodák, který většinu svého život prožil v královském Lokti nad Ohří, pomáhal vytvářet jako zakladatel a důležitý člen skupiny Roháči, ale též svou sólovou kariérou.

Vojta Kiďák Tomáško napsal více než tři stovky písniček, z nichž zvláště silnou oblibu si získaly Toulavej, Nebe plné koní, Hádej, kdo tě má rád nebo Česačů bavlny bál. Na přelomu 70. a 80. let byl tento písničkář s trampskou přezdívkou Kiďák poctěn třemi Portami.

Má už dlouho let dost spřízněných duší na jihu Čech, jak mi sám napsal: „Jižní Čechy jsou pro mne kolébkou vynikajících muzikantů. Potkávali jsme se na všech Portách, kolikrát i u vandráckých ohňů, v klubových sálech i v hospůdkách. Ať již to byli Nezmaři, Bobři, Minnesengři, Žalman, Pavlína Jíšová a mnoho dalších. Ve studiu u Honzy Friedla ve Vyšším Brodě jsem nahrál několik CD, a když jsem potřeboval písně ozdobit dalším nástrojem či vokálem, byli po ruce právě moji muzikantští přátelé z jižních Čech.

Jednou z těch, kterými Vojta Kiďák Tomáško rozjasnil tvář a pohladil duši posluchačů v sále U Tří lvů, byla píseň Toulavej. Toto mi o jejím zrodu vyprávěl: „To jsem tak jednou, v minulém století, psala se sedmdesátá léta, seděl doma u radiátoru a hřál si záda, na klíně kytaru a v hlavě myšlenku, že v sobotu pojedu na potlach a budu spát pod širákem a potkám spoustu kamarádů, zalomíme palce a skoro až do rána budeme prozpěvovat u ohýnku. A pak jsem zjistil, že v tu sobotu hrajeme s Roháčema někde úplně jinde a na čundr pojedu jindy a kdoví jestli dostanu v práci volno. Prsty začaly pomalu bloudit po strunách v a moll, přišel první verš a písnička byla na světě. No, a já nemohl tušit, že se narodilo něco, co se mnou půjde už napořád životem.“

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.