Legenda oslaví 70 premiérou dokumentu Nechte zpívat Mišíka. 'Zaplaťpánbůh, je to veselý film'

7. březen 2017

Na pražské Letné psal historii české rockové hudby. Stál v čele kapel jako Blue Effect, Flamengo nebo ETC. Ve středu 8. března oslaví Vladimír Mišík sedmdesátiny na premiéře dokumentu od Jitky Němcové. Díky filmu Nechte zpívat Mišíka se pak setká i s bratry, kteří žijí ve Spojených státech. Podle Vladimíra Mišíka je pojmenována planetka, kam Jitka Němcová umístila část děje.

V kavárně na pražské Letné sedí Vladimír Mišík se svým dlouholetým přítelem a hudebním kolegou Radimem Hladíkem. Vypráví mu o planetce, kterou astronomové našli před dvaceti lety a která dostala jméno podle Mišíka. Ten v nadsázce zve Radima Hladíka k návštěvě jiného světa.

Jaké to je, dívat se na dokument o sobě jako rockové legendě? „Strašný. Ne strašný, ale takový nezvyklý. Já se na sebe moc dívat nemusím, takže to pro mě bylo zvláštní. Ale je fakt, že jsou tam některé vtipné věci, které i mě pobavily. Takže na pracovních projekcích jsme se docela chechtali. Zaplaťpánbůh, že je to veselý film,“ popisuje s úsměvem Mišík.

Vladimír Mišík v roce 1982 dostal od komunistů zákaz činnosti. Po Praze se tehdy začaly objevovat nápisy Nechte zpívat Mišíka. Vybrat název filmu tedy nebylo složité.

Kromě hudebních záběrů ale film zpracovává ještě další příběh: Vladimír Mišík nikdy nepoznal svého otce, amerického vojáka, kterého Mišíkova matka poznala na konci 2. světové války a považovala ho za mrtvého. Díky práci štábu se loni podařilo nalézt Mišíkovu rodinu ve Spojených státech.

Režisérka Jitka Němcová tím hudebníkovi splnila sen. „Já jsem měla už ve scénáři hledání rodiny jeho otce. Protože otec a syn je vždycky problém. Já jsem viděla byt, ve kterém žil. Tu jednu místnost. Říkala jsem si, že někdy musel být jako kluk úplně vyřízený. Tak jsem si řekla, že tam linku té Ameriky dám,“ vypráví Němcová.

Čtěte také

Když se Vladimír Mišík dozvěděl, jaký byl skutečný příběh jeho otce a že má ve Spojených státech spoustu příbuzných, nevěděl nejdříve, jak reagovat. „Nejdřív to byl šok, pak nastalo dojetí. Já se tak dojímám, my kumštýři jsme někdy citlivější. Pak jsem to považoval za zázrak. Mělo se tak stát, a tak se stalo. Že se vůbec našli, je něco tak neuvěřitelného, je to jak jehla v kupce sena. Skoro to považuji za vesmírnou událost, protože to se běžně neděje,“ dodává Vladimír Mišík.

Na premiéru 8. března přijedou i dva Mišíkovi bratři, se kterými se setká poprvé v životě. Film Nechte zpívat Mišíka bude ještě před oficiální distribucí do kin vysílat v sobotu 11. března ČT Art.

autor: stk
Spustit audio