Lavrov si v Bratislavě vyslechl od Kisky kritiku za anexi Krymu

4. duben 2015
Zprávy

Slovenští politici dnes v praxi ukázali, jak mají rozdílný postoj k Rusku. Důvod jim k tomu dal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který dorazil na návštěvu Bratislavy a postupně během dne se sešel s celou slovenskou politickou špičkou. Na rozdíl od levicové vlády premiéra Roberta Fica se prezident Andrej Kiska nezdržel v souvislosti s krizí na Ukrajině kritiky.

Sergej Lavrov oficiálně přijel do Bratislavy na oslavy 70. výročí osvobození města. Se slovenskými představiteli ale mluvil hlavně o Ukrajině.

Prezident Andrej Kiska během setkání s ruským ministrem zahraničí nejdříve ocenil nezastupitelnou roli Rudé armády během osvobozování Slovenska. Lavrova požádal, aby občanům Ruska předal vzkaz, že na pomoc sovětských vojáků Slováci nezapomněli a nezapomenou.

Poté ale Kiska otevřeně zkritizoval podíl Ruska na ukrajinské krizi.

„Zopakoval jsem stanovisko Slovenska, že způsob, jakým byl Krym v březnu minulého roku zabraný a připojený k Rusku, považujeme za vážnou destabilizaci poválečného uspořádání a porušení principů mezinárodního práva,“ uvedl slovenský prezident.

„Vyjadřuji naději, že zbraně v tomto konfliktu už definitivně nahradí dialog a dodržování dohod, že cizí vojáci, kteří byli a jsou na Ukrajině bez jejího souhlasu, odejdou a že Ukrajina jako suverénní stát bude moc kontrolovat svou hranici. Vedení Ruské federace má nejen možnosti, ale i podstatný díl zodpovědnosti za to, zda bude tento proces úspěšný,“ zdůraznil Andrej Kiska.

Šéf ruské diplomacie při vystoupení u památníku sovětských vojáků na Slavíně řekl, že události druhé světové války se již nesmí opakovat a že nikdo se nesmí snažit dominovat ve světě a podřizovat jiné své vůli. Na tiskové konferenci se slovenským ministrem zahraničí pak vyjádřil přání, aby příměří na východě Ukrajiny vydrželo navěky. Klíčem k tomu je podle Lavrova dodržení dohod z Minsku.

Vzpomínkové akce na Slavíně se zúčastnilo několik stovek lidí, kteří potleskem a pokřiky "Rossija" ocenili přítomnost Sergeje Lavrova a vyjadřovali nesouhlas s NATO

Další schůzky se slovenskými politiky se obešly bez ostrých výhrad vůči Rusku. Ministr zahraničí Miroslav Lajčák po jednání s Lavrovem uvedl, že je potřebné uskutečnit konkrétní kroky pro řešení situace na Ukrajině a nikoliv používat "silácké řeči a laciná gesta".

„Rusko je globální hráč a udržitelné řešení problému na Ukrajině, stejně jako všech globálních problémů, se kterými se potýkáme, není možné najít bez účasti Ruska,“ upozornil Lajčák.

Vzpomínkové akce v Bratislavě dnes provázely i protesty. Například když šel Andrej Kiska sám položit věnec na Slavín, jeho cestu lemovalo několik desítek lidí, kteří křičeli „Nechceme Kisku!“. Naopak když na stejné místo dorazil Lavrov v doprovodu premiéra Roberta Fica, ozvalo se skandování „Rusko, Rusko!“.

V centru Bratislavy před prezidentským palácem byli vidět i aktivisté s ukrajinskými vlajkami. Vše se ale obešlo bez fyzických potyček.

autoři: pev , dka
Spustit audio