Látka v chilli papričkách tlumí chronickou bolest, zjistili čeští vědci

16. březen 2015

Čeští vědci objevili další léčivé účinky chilli papriček. Za jejich pálivost může kapsaicin, který dokáže utlumit chronické bolesti. V Česku si lidé mohou koupit speciální náplasti s touto látkou, které lokálně otupí nervová zakončení.

V současné době už víme, jak pálivé papričky působí, vysvětluje objev Jiří Paleček z Fyziologického ústavu Akademie věd.

„Existují receptory, kde se tak aktivní substance kapsaicin může navázat a aktivuje nociceptory. Kapsaicin má zajímavou vlastnost. Může nociceptory buď aktivovat, nebo může jejich činnost úplně utlumit,“ popisuje Paleček.

Masti nebo náplasti obsahující kapsaicin tak buď zvýší prokrvení, nebo při vyšších dávkách mohou utlumit bolesti.

V budoucnu by se mohl kapsaicin polykat v tabletách. Zatím se dá ale požívat pouze na konkrétní bolestivá místa. Látka má totiž vedlejší účinky.

„Jako vedlejší účinek u pokusných osob se ukázalo, že se snížila jejich citlivost na rozeznávání teploty vody," upozorňuje Paleček a dodává:

„Udělali pokus a zeptali se člověka, jestli je ochoten vypít hrnek horké vody. Člověk, který neměl tu látku, řekl: ‚To nebudu pít, je to příliš horké.‘ Člověk, který měl toho antagonistu, řekl: ‚Klidně to vypiju, protože mi to nevadí.‘“

Vědci se proto snaží objevit látky, které by tlumily činnost receptorů konkrétním způsobem. Tedy aby člověku zůstala přirozená reakce na bolestivé podněty.

Podle Palečka používali už staří Egypťané k terapeutickým účelům pálivé papričky, podobně jako odvary z máku.

autoři: , fir , ako
Spustit audio