Laser z Dolních Břežan překonal rekord. Střílel výkonem 500 000 000 000 000 wattů - kopie

18. únor 2021

Když vystřelí na plný výkon, vznikne nejteplejší bod ve vesmíru. Řeč je o laseru L3-HAPLS v laserovém centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Ten teď překonal rekord a vystřelil s největším špičkovým výkonem půl petawattu. Stal se tak nejsilnějším zařízením ve své kategorii.

Jeden petawatt je milion miliard wattů, to znamená 1 000 000 000 000 000 wattů. Když v Břežanech tento laser před necelými třemi lety spouštěli, vědci Constantine Haefner a Jeff Horner z Lawrence Livermore National Laboratory, která laser vyvinula, mi vysvětlili, že tolik energie přijmou každý den ze Slunce americké státy Kalifornie a Nevada dohromady.

Teď L3-HAPLS dosáhl zhruba polovičního špičkového výkonu. Třeba další laser z Dolních Břežan, L4, ale umí střílet s výkonem až 10 petawattů. L3 ale zvládl jako první střílet s takovým špičkovým výkonem s opakovací frekvencí 3,3 Hz - tedy třikrát za vteřinu, po dobu víc než 10 minut. Jednotlivé výstřely měly navíc jen naprosto minimální odchylky v řádu desetin procent.

Další lasery v této kategorii nezvládnout střílet s takto stabilními vlastnostmi a navíc vystřelí třeba jen jednou za několik vteřin. Tu opakovací frekvenci by navíc vědci v ELI mohli ještě zvýšit a L3 by tak mohl střílet až desetkrát za vteřinu při zachování všech dalších parametrů.

Špičkový výkon půl petawattu je pro tento laser zatím maximum toho, co dokáže. Vědci z Dolních Břežan budou s americkými kolegy jednat o tom, jak dosáhnout maximální výkonu, pro který byl laser navržen, tedy jeden petawatt.

Už teď ale začnou využívat ten stávající výkon a napojí laser L3 na experimentální laboratoře. Tam by mohli zkoumat mimo jiné i využití této technologie pro léčbu rakoviny.

autor: Vojtěch Koval
Spustit audio