Lány mají Hokejovou síň slávy. Navštívil ji i Bobby Orr

29. červen 2014

Český hokej má další místo, kde může vzpomínat na historické úspěchy. Hokejovou síň otevřel ve středočeských Lánech nadšenec Josef Hošek. Ve své sbírce má i oblečení reprezentantů z olympijských her ze šedesátých let minulého století.

„Je tu dres z Grenoblu 1968, dál ze Švýcarska 1971. Dál kabát a kožich s čepicí je ze Sappora 1972,“ popisuje Josef Hošek jedny z mnoha relikvií, které může v Hokejové síni v Lánech nabídnout.

S velkou částí sbírky mu pomohla hokejová rodina Kaberleových, František starší dokonce sehnal exkluzivního hosta v podobě legendárního Kanaďana Bobbyho Orra, který navíc nepřijel s prázdnou.

„Už měl připravený dres Bostonu s věnováním. Je to sice replika, ale pro mě je velmi cenná. Když mi ho předával, tak jsme se fotili. Okamžitě podepsal i tu fotku,“ vzpomíná sběratel.

Ve zmíněném věnování stojí: „Pepikovi, hodně štěstí, Bobby Orr,“ což je velmi cenný skalp.

Zapátrat se ale dá ještě o desítky let nazpět. „Kufry jsou součástí vybavení reprezentace, která jela na olympiádu do Sappora. Jeden je od Edy Nováka, druhý od Pepíka Horešovského. Je k nim i kabát se znakem her a těžký kabát s čepicí,“ vysvětluje majitel sbírky.

Sbírka obsahuje i cenné trofeje. „Jsou tu Zlaté hokejky Franty Pospíšila ze sezony 1971/1972. Menší soška je za nejlepšího obránce MS v Praze 1972, kde jsme získali zlato.“

Nejstarší datované exponátu jsou z roku 1968. „Jsou tu kožich, boty, beranice, svetr a kulich z olympiády v Grenoblu. Jsou tu i starší věci. Třeba brusle Gusty Bubníka nebo stará výzbroj,“ přemýšlí Josef Hošek.

Puky, dresy, medaile, brusle, podepsané fotografie - to všechno se hokejovým nadšencům nabízí. Sehnat exponáty je velmi těžké, často k němu ale přichází hosté s dalšími hokejovými cennostmi.

Nechybí ani relikvie z olympijského vítězství v Naganu. „Mám vstupenku a pamětní medaili,“ ukazuje Josef Hošek. Je to pro něj takříkajíc práce na plný úvazek a zvládá jí skvěle, hokejovým nadšencům nabízí průřez českou historií.

autoři: fk , vman
Spustit audio