Lahůdkářství U Lipperta by slavilo 125 let. Vyhlášený podnik nabízel za první republiky vybrané delikatesy

29. březen 2017

Lahůdkářství U Lipperta byla v Praze oblíbená adresa nejzmlsanějších labužníků. Sudetský Němec z Žatce Josef Lippert otevřel obchod na pražských Příkopech právě před 125 lety 29. března 1892.

Vyhlášený podnik nabízel delikatesy, které jinde neměli. K zákazníkům patřili politici, obchodníci i filmové hvězdy. Lahůdkářství dováželo zboží i na různé akce, například na dostihové závodiště v Chuchli. Pravidelně v něm nakupoval například Vlasta Burian s manželkou.

Obchod navazoval na svůj věhlas ještě z konce 19. století, kdy byl dvorním císařským dodavatelem. Jediný Lippert totiž dovážel exkluzivní suroviny.


Otrávení přisluhovači
V polovině září roku 1941 se ke generálovi Eliášovi dostavilo sedm šéfredaktorů periodik, kteří otevřeně podporovali nacisty. Na každého z nich čekaly na talířku chlebíčky ze slavného pražského lahůdkářství U Lipperta. Jeden z účastníků schůzky - Karel Lážnovský - zanedlouho zemřel na břišní tyfus. Čím to? Chlebíčky totiž údajně kromě obligátní šunky, sýra a vajíček, obsahovaly také bacily způsobující TBC a tyfus a také botulotoxin. Podle zápisků Eliášova urologa doktora Kliky bakterie do chlebíčků na premiérovu žádost dodal doktor Patočka z bakteriologického ústavu Univerzity Karlovy.

Lahůdkářství nabízelo humrové chlebíčky s humrovým masem, tatarák ze svíčkové, husí játra s lanýži, kaviár, šampaňské, paštiky, vypráví Kristyna Šemberová, autorka kuchařky Snadká první republika.

Podnik v roce 1937 převzal syn Viktor. Jako člen NSDAP měl otevřené dveře do nacistických úřadoven v Praze. Lippertovi jako českoslovenští Němci museli po válce republiku opustit a majetek propadl státu.

Lahůdkářství U Lipperta v podstatě skončilo v roce 1945. Nemělo ani jak pokračovat, po válce byl totiž nedostatek surovin.

autor: Radiožurnál
Spustit audio