Kvůli uzavření škol budou zápisy do prvních tříd probíhat elektronicky

29. březen 2020

Zápisy na základní školy se letos kvůli mimořádným opatřením nebudou konat tak, jak jsou rodiče i učitelé zvyklí. Vše vyřídí pouze elektronicky. Kantoři se tak s dětmi setkají až v září. Školy se proto musí spolehnout na rodiče, že do tříd nepošlou děti, které tam ještě kvůli nezralosti nepatří.

„Letošní zápisy budou jiné v tom, že budou bez přítomnosti žáků a vlastně i jejich zákonných zástupců,“ říká ředitelka prostějovské základní školy Dr. Horáka Petra Rubáčová. Rozhodlo o tom ministerstvo školství.

„Na zápis jsme se chystali několik měsíců. Se synem jsme chodili na takovou předškolní přípravu,“ popsal pan Petr. Podle Rubáčové není zápis jen formalitou. „U zápisů se zjišťuje především školní zralost. To znamená, jestli je dítě zralé, aby nastoupilo do školy,“ dodává ředitelka.

Učitelky každý rok některým dětem při zápisu doporučí odklad. „Teď budeme muset opravdu spoléhat na to, jestli rodiče dali na dobré rady učitelek, že si u dětí, kterým byl odklad doporučen, odklad vyřídili. Rok od roku to číslo narůstá,“ dodala Rubáčová.

Pokud se přeci jen stane, že dítě, které v září do školy nastoupí, bude potřebovat odklad, má situace podle ředitelky řešení. „Šance tam je. Jedná se o dodatečný odklad povinné školní docházky. Není to ideální. Pro dítě je to demotivující, protože chodí do školy celé pololetí a od pololetí se vrátí zpátky do školky,“ dodala Rubáčová s tím, že rodiče veškeré informace k elektornickému zápisu najdou na webových stránkách základních škol nebo je získají od ředitelů.

„Škola nás informovala elektronickou poštou a poslala nám veškeré informace a podklady k tomu, abychom mohli tu žádost vyplnit,“ potvrdil pan Petr. Současná situace pak zkomplikovala plány paní Evě. Zápis do školy, ke kterému chtěla se svou dcerou jít, odloží o rok. „Dcera sice bude mít šest let až v prosinci, ale jako rodičům se nám zdálo, že je dobrá a mohla by nastoupit do první třídy,“ vysvětlila s tím, že k tomu potřebuje vyšetření z pedagogicko psychologické poradny. To měli domluvené. „V současné situaci k tomu vyšetření bohužel nedošlo,“ uzavírá paní Eva. Zápisy na základní školy proběhnou během dubna.

autor: tas
Spustit audio