Kvůli slabým ročníkům ubývá maturantů, kteří se budou hlásit na vysoké školy

23. leden 2013

Takzvané slabé ročníky začínají ovlivňovat počet studentů v maturitních ročnících středních škol. Některé z nich pokles počtu už začínají pociťovat.

Například na prestižním Gymnáziu Boženy Němcové v Hradci Králové maturantů za poslední roky výrazně ubylo.

"Samozřejmě je to určitým způsobem vidět. My v současné době máme studium pouze šestileté a před šesti, sedmi lety byl počet zájemců 360, 330, 310, bylo to více než 300 studentů. V současné době je to číslo kolem 220, 230 studentů za rok," vypočítává ředitel gymnázia Jan Štěrba.

Důvodem je podle něj to, že v příslušných třídách základních škol je méně žáků než v minulosti. Přesto maturanti většinou už teď vědí, kam se budou dál hlásit.

"Já jsem si vybrala obor psychologie na filozofické fakultě. Budu podávat asi tři přihlášky, abych zvýšila svoje šance na přijetí. Bude to do Prahy, do Brna a do Olomouce. Přihlášky jsem zatím nepodala a budu je podávat elektronicky," říká studentka Gymnázia Boženy Němcové Lucie Uchytilová.

Některé prestižní obory, například lékařské, nástup slabších populačních ročníků nemusí nepocítit.

"Já jsem koukala na nějaké průzkumy konkrétně těch fakult, na které se hlásím, a počet přihlášených studentů každým rokem údajně roste. Takže si myslím, že u těch lékařských fakult to tak není," říká spolužačka Lucie Kateřina Vyroubalová.

Zatím není jasné, jak se úbytek maturantů na počtech uchazečů vysokých škol projeví letos. Případné zmírnění nebo zrušení přijímacích zkoušek by přicházelo v úvahu až před dalším akademickým rokem.

autoři: jsu , Bohuslav Štěpánek
Spustit audio