Kvůli sankcím EU a Ruska a jejich dopadu na české firmy jedná vládní pracovní skupina

18. srpen 2014

Kvůli dopadům sankcí mezi Evropskou unií a Ruskem se dnes znovu schází vládní pracovní skupina, kterou ustavil premiér Bohuslav Sobotka. Zástupci ministerstev budou spolu s experty diskutovat mimo jiné o tom, jakými kroky může vláda podpořit české firmy.

Jedním z témat je třeba to, na jaké nové trhy by se podnikatelé měli kvůli ruským sankcím zaměřit.

„Budeme se určitě bavit o zemích bývalého Sovětského svazu mimo Ruska nebo o zemích v Perském zálivu, které ekonomicky velmi silně rostou a mají dostatek peněz. Budeme také mluvit o zemích, jako je Čína nebo Vietnam,“ prozradil vedoucí pracovní skupiny a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Poprvé se skupina sešla minulé úterý. Experti se dohodli, že budou sledovat dopady sankcí především v zemědělství, strojírenství, chemickém průmyslu a energetice.

„V oblasti zemědělství to bude dohoda v rámci Evropské unie, protože ta má svoje mechanismy na pomoc zemědělcům. V oblasti průmyslu jde o dlouhodobější změny, například podpora přístupu na nové trhy nebo větší flexibilita při zaměstnávání lidí,“ vysvětlil Prouza.

Upřesnit čísla

Ruská vláda v reakci na přijaté sankce zakázala dovoz řady zemědělských produktů. Na seznamu je ovoce, zelenina, maso včetně ryb, mořských plodů, masné výrobky, mléko a také mléčné výrobky ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Kanady a Norska.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD dříve odhadl dopad sankcí EU vůči Rusku na 2,2 miliardy korun a 700 ohrožených pracovních míst. Sankce ze strany Ruska podle něj ohrozí tržby ve výši 300 milionů korun a 130 pracovních míst. Tato čísla by dnes měla pracovní skupina ještě upřesnit. Zástupci zaměstnavatelů a odboráři odhadují, že budou výrazně vyšší.

„Je to samozřejmě rozdílné podle firem a komodit, ale pro některé firmy to může mít až dramatické dopady,“ upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Svaz průmyslu podle něj doporučil další teritoria, kde by měl stát pomoci podnikům s hledáním trhů. „Především ve Střední a Jižní Americe, některých částech Asie a budeme muset jít do Afriky, i když se tam některým politickým činitelům nechce,“ dodal Hanák.

Materiály, které pracovní skupina připraví, by se měl vládní kabinet zabývat na konci srpna.

autoři: vma , rok , kov , ako
Spustit audio