Kvůli eurodotacím na jihozápadě Čech hrozí vězení už třem lidem

25. březen 2010

Kvůli skandálu kolem údajně nezákonného rozdělování evropských dotací v regionu Jihozápad padlo další obvinění. Protikorupční policie stíhá ženu, která měla při přípravě žádosti padělat doklad ministerstva kultury, aby zvýšila šanci na získání dotace pro Regionální technické muzeum v Plzni.

Zfalšovaný doklad měl dokázat, že exponáty v muzeu jsou kulturní památkou. Podvod by tak projektu za víc než 120 milionů korun při bodování žádostí zajistil vyšší ohodnocení.

Muzeum žádalo z regionálního fondu necelé 103 miliony korun. Regionální technické muzeum sice s touto konkrétní žádostí neuspělo, nicméně už před dvěma roky získalo evropskou dotaci ve výši 14,5 milionu korun na dva projekty: jeden byl zaměřený také na restaurování exponátů a druhý na mediální podporu.

Zřizovatelem Regionálního technického muzea v Plzni je Západočeská univerzita a společnost Škoda Holding. Ženě, která připravovala podklady pro žádost, hrozí za několik trestných činů až desetiletý trest.

Skandál kolem dotací rozdělovaných Úřadem Regionální rady Jihozápad, tak má už tři obviněné. Ve vazbě je však jen ředitel úřadu Jiří Trnka.

Podle šéfky odboru památkové péče úřadu Anny Matouškové byl pokus o falšování dokladu naivní a na podvod by se v budoucnu stejně přišlo: „Pakliže to jsou exponáty Regionálního technického muzea, tak by časem skutečnost, jestli to jsou kulturní památky nebo ne, vyšla najevo. Nehledě k tomu, že rozhodnutí, která o prohlášení věcí za kulturní památky vydáváme, mají zpětnou vazbu.“

Jihočeský hejtman Jiří Zimola svolal na dnešek jednání k dalšímu postupu v Regionálním operačním programu Jihozápad. Účastní se ho politici z Jihočeského a Plzeňského kraje, kteří ve výboru Regionální rady zasedají. Jejich cílem bude rozhodnout o dalším postupu v otázce Regionálního operačního programu Jihozápad a přidělení dotací z toho programu úspěšným žadatelům.

autoři: luh , psp
Spustit audio