Kvalita léků se zhoršuje. Můžou za to nekvalitní suroviny dovážené z Asie

9. leden 2018

Státní ústav pro kontrolu léčiv upozorňuje na zhoršující se kvalitu léků. Týká se to hlavně obsahu účinných látek a čistoty. Za posledních pět let musel ústav stáhnout 72 přípravků. Můžou za to nekvalitní suroviny, které farmaceutické firmy dovážejí z Asie.

„Počet řešených podezření na závadu v jakosti se už několik let stabilně zvyšuje. Potvrzené závady se týkají především obsahu účinných látek a čistoty včetně mikrobiologické,“ cituje tiskovou zprávu ústavu regionální Deník, který na zhoršující se kvalitu upozornil.

Výrobci léčiv se totiž snaží co nejvíc ušetřit. Řada z nich tak vyrábí, nebo nakupuje suroviny v asijských zemích, zejména v Indii a Číně. Tyto látky ale můžou mít odlišnou stabilitu než ty, které si firmy v minulosti vyráběly samy. Kontroly ale stále většinu problémů zachytí.

Podle poslední výroční zprávy Státního ústavu pro kontrolu léčiv je v Česku registrováno skoro 55 tisíc léků. Se zhruba šestinou farmaceuti skutečně obchodují. Závadu lidé nahlásili u 420 z nich, rekapituluje. Další problémy našel lékový ústav při běžných kontrolách - provedl jich skoro 900. U poloviny kontrol odhalil nějaký nedostatek, pětinu závad přitom označil jako kritické.

autor: kso
Spustit audio