Kulturou proti antisemitismu

20. duben 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Helga Hošková se dostala do Terezína v jedenácti letech. Protože byla výtvarně nadaná, malovala zde všechno, co viděla. Před transportem na východ její strýc zazdil obrázky v teretínských kasárnách, kde byly po válce objeveny. Staly se světově známým dokladem života v terezínském ghettu. Helga Hošková přežila nejen Terezín, ale i tábor v Osvětimi a stala se akademickou malířkou. Zítra bude hlavním hostem akce, která se jmenuje „Kulturou proti antisemitismu“.

Program probíhá v Praze a bude mít dvě části: nejprve to bude Pochod dobré vůle, který vyrazí ve 14 hodin z náměstí Franze Kafky a přes Palachovo náměstí zamíří na Klárov. Zde bude v 15 hodin zahájeno veřejné shromáždění nazvané Všichni jsme lidi.

Hlavním hostem bude malířka Helga Weissová-Hošková jako žijící svědkyně událostí šoa. Zazní zde ukázky z jejího deníku, který si v Terezíně psala. Další program upřesňuje Mojmír Kallus z pořádající české pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě:

Helga Hošková-Weissová

„Ty pasáže z deníku bude číst v režii naší ostravské spolupracovnice Lenky Sedláčkové jedna mladá dívka přibližně toho věku, jako byla paní Hošková, když psala deník. Jejím partnerem bude herec Jan Potměšil. Další herec pan Tomáš Töpfer bude mít takovou osobní vzpomínku na tuto rodinu, kterou také zná. A kromě toho hudební doprovod bude tentokrát také stylový: vystoupí syn paní Hoškové, známý violoncellista Jiří Hošek a vnučka paní Hoškové Dominika Weiss-Hošková, která také hraje na cello.“

Jedním z vystupujících hostů veřejného shromáždění nazvaného Všichni jsme lidi bude také kantor liberecké židovské obce Michal Foršt.

Letos se program nazvaný Kulturou proti antisemitismu koná už po desáté. V předchozích letech se sešlo vždy kolem osmi až devíti set lidí. Sympatické je, že na této akci se společně scházejí křesťané, židé i lidé bez vyznání, kteří chtějí dát najevo svůj postoj vůči rasismu a antisemitismu. Mojmír Kallus vysvětluje, proč se svými přáteli začal před deseti lety tyto akce pořádat:

Helga tři dny před nástupem do transportu do Terezína, Praha,  4. prosince 1941

„My jsme před deseti lety začali s takovým pocitem, že je třeba nemlčet a něco udělat tváří v tvář rostoucí agresivitě a také sofistikovanosti různých rasistických a zejména antisemitských předsudků. Je pravda, že v naší zemi ta situace není tak dramatická jako v některých jiných, ale stejně víme, že latentní antisemitismus je tady přítomen a je potřeba se proti němu jasně postavit. Takže na jedné straně je to taková příležitost pro ty, kteří se chtějí nějak aktivně projevit, na druhou stranu bychom i těm, kteří to třeba jenom sledují zpovzdálí, ukázali, že tady jsou lidé, kterým to není jedno a chtěli bychom tím dát určitý signál do toho veřejného prostoru.“

Pochod dobré vůle i veřejné shromáždění Všichni jsme lidi se koná v termínu, který má být blízko židovskému svátku Yom ha-šo´a, během něhož si Židé připomínají šest miliónu lidí zabitých během holokaustu. Více informací o akci Kulturou proti antisemitismu je možno vyhledat na webových stránkách www.vsichnijsmelidi.cz.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.