KULTURA ONLINE: Představení v O2 areně nebo komentovaná prohlídka ve Veletržním paláci

23. duben 2020

Projekt Viktora Tauše Amerikánka v pražské 02 areně, výstava Stanislava Kolíbala v Národní galerii a také jazzový koncert nabízí dnešní kultura online.

Dřív se do pražské 02 areny chodilo hlavně na velké koncerty popových hvězd, dnes se tam bude hrát a zpívat před hrstkou lidí. Ostatní si nový projekt režiséra Viktora Tauše můžou najít na webových stránkách jeho úspěšného projektu Amerikánka.

Když před lety svůj projekt Amerikánka režisér Viktor Tauš dával dohromady, věděl, že příběh skutečné dívky z dětského domova, která se ocitla na ulici, chce vyprávět prostřednictvím knihy, divadla i filmu, současný stav kultury v karanténě přijal jako výzvu a ode dneška v pražské O2 areně zahajuje další způsob vyprávění – koncertem písní z úspěšného divadelního představení v hlavní roli s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou.  V rámci večera nazvaném Koncert: Amerikánka zazní i filmové skladby z Taušových televizních seriálů Modré stíny, Zrádci či Vodník. 

Komentovanou prohlídku výstavy Ozvěny Benátského bienále Stanislava Kolíbala, která je v momentálně uzavřeném Veletržním paláci, bude zase večer ve 21.45 nabízet ČT art.

Od následujícího dne bude možné vidět Kolíbalovu výstavu, která pět dní po vernisáži musela být zavřena, i prostřednictvím sociálních sítí Národní galerie.

Mladí ladí stream je další ze série nových online koncertů. Pořádá je festival Mladí ladí jazz. V 18.00 hodin na pomyslné podium před diváky u obrazovek počítačů i mobilů předstoupí jedenáctičlenná parta špičkových muzikantů pod vedením trumpetisty Petra Harmáčka.  Koncert skupiny Top Dream Compeny je streamován na Facebooku Mladí ladí jazz a festivalovém Youtube kanálu.

Slavní čeští tanečníci Jiří a Otto Bubeníček spustili platformu Danzoom, která funguje prostřednictvím služby Zoom. Zdarma nabízejí celodenní výuku od jógy až po balet s různými lektory.

Nahrávku skladby Michaela Tippetta The Rose Lake a Mahlerovy Symfonie č. 10 uvede večer London Symphony Orchestra. Koncert vede Sir Simon Rattl. Začíná ve 20.30 hodin našeho času.

autor: ela
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.