KULTURA ONLINE: Deset let v trabantu s Danem Přibáněm, bláznivá komedie Činoherního klubu a živé koncerty

14. duben 2020

Také dnes se můžete vypravit za kulturou z pohodlí svého domova. Třeba pražský Činoherní klub nabídne záznam své slavné crazy komedie Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, z gauče si také můžete popovídat s Danem Přibáněm o jeho trabantech nebo si poslechnout hned několik hudebních vystoupení ze zavřených klubů.

Činoherní klub

Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho - inscenace, která aspirovala i na uvedení na Broadwayi, ale místo toho se jí dostalo normalizačního zákazu, je od roku 1966 součástí repertoáru pražského Činoherního klubu. Její záznam dnes budou moci lidé vidět od 20.00 hodin v rámci projektu #kulturažije. Boleslavu Polívkovi v roli egoistického Burkeho v něm sekundují Ondřej Vetchý nebo Ivana Chýlková. Série #kulturažije  je projektem dárcovské platformy Danio.cz a internetové televize Mall.tv. Na dobrovolných příspěvcích už divadla a další instituce vybrala od diváků přes čtyři miliony korun.

https://www.donio.cz/CinoherniKlub 

Deset let v trabantu s Danem Přibáněm

Pozvěte Dana Přibáně k sobě do obýváku! Pustí vám ty nejlepší, nejzásadnější a nejšílenější scény ze všech pěti filmů velkolepé „trabantí“ série. Zve diváky Moje kino Live - projekt pražských kin Aero, Bio OKO, Světozor, Bio Central z Hradce Králové a Univerzitního kina Scala z Brna. Přibáň bude od 20.30 odpovídat v přímém přenosu  na otázky diváků v pořadu Deset let v trabantu. E-vstupenka stojí 130 korun.

Hudba pro každého – dnes večer bude hned několik živých koncertů

Brass Avenue

V zavřeném pražském klubu Rock Café vystoupí od 18.00 hodin dechový showband Brass Avenue, který si připravil ty největší světové hity ve speciální dechové úpravě.  Sledováním navíc pomůžete dobré věci -  kapela výtěžek z dobrovolných darů věnuje na sbírku na pořízení roušek a dezinfekčních prostředků, kterou pořádá Armáda spásy.

http://brassavenue.cz/js_videos/brass-avenue-korzo-narodni/

Vladivojna La Chia

Těšit se můžete také na charismatickou zpěvačku Kláru Kozielovou známou pod pseudonymem Vladivojna La Chia. Na Facebooku pražského jazzového klubu U Staré paní zahraje od 20.00 hodin průřez svou tvorbou i aktuální písničky. Vladivojna věnuje svůj podíl z koncertu v zavřeném klubu projektu ŽIVOT 90.

https://www.youtube.com/watch?v=JGBQfyrsUbg

Ivo Kahánek

Organizaci ŽIVOT 90 podpoří dnes také světově proslulý klavírní virtuos Ivo Kahánek svým unikátním koncertem. Začíná v 17.00 hodin a Kahánek bude hrát v secesní koncertní síni Základní umělecké školy Frýdek-Místek. Přenášet ho bude Mall.tv.

Rusalka dnes naposledy

Dnes naposledy se také můžete podívat na záznam Dvořákovy Rusalky v podání newyorské Metropolitní opery, a to přímo na jejích stránkách.

https://www.metopera.org/

autor: lov
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.