Kroměříž pojmenuje fotbalový stadion po prvorepublikové hvězdě Josefu Silném

26. leden 2022 13:00

Kroměřížský fotbalový stadion v Obvodové ulici bude přejmenovaný na Stadion Josefa Silného. Kroměřížský rodák byl jednou z fotbalových hvězd první republiky a v roce 1934 pomohl československé reprezentaci ke stříbrné medaili na mistrovtví světa v Itálii.

Kroměříž připravuje přejmenování fotbalového stadionu v Obvodové ulici. Nově ponese jméno Josefa Silného. Kroměřížský rodák je prvním členem Klubu ligových kanonýrů týdeníku Gól, držitelem stříbrné medaile z mistrovství světa v Itálii v roce 1934, mistrem ligy se Slavií Praha i se Spartou Praha.

Josef silný by se 26. ledna dožil 120 let. Stadion bude přejmenován při slavnosti nazvané Kanonýři v Kroměříži naplánované na 18. června 2022, na které proběhne i setkání česko-slovenských ligových střelců a dalších fotbalových legend, vynikajících hráčů několika generací. Ve městě se sejdou na oslavě 50 let od založení Klubu ligových kanonýrů týdeníku Gól.

Fotbalista Josef Silný

Josef Silný

Josef Silný se narodil 26. ledna 1902 a patřil k velkým hvězdám prvorepublikového fotbalu. Hrál za Slavii a Spartu, jako člen československé reprezentace získal stříbrnou medaili na mistrovství světa v Itálii 1934. V dresu Slavie se stal jednou a se Spartou dvakrát mistrem Československa a v roce 1927 se podílel na vítězství ve Středoevropském poháru. Excelentní střelec byl také prvním českým fotbalistou, který dokázal vsítit stovku ligových gólů.

Za Slavii odehrál Silný 28 ligových zápasů a dal 32 gólů. Většinu kariéry ale strávil ve Spartě, za niž během osmi sezon vstřelil 76 branek, kromě toho se pětkrát trefil v dresu Bohemians. Celkový počet branek pak navýšil o dalších 14 při ročním působení ve francouzském klubu SC Nimes. Za národní tým Silný odehrál 50 utkání a vstřelil 28 branek.

V reprezentaci útočník naposledy nastoupil v květnu 1934 v přátelském zápase proti Anglii, o pět let později opustil vrcholový fotbal a odstěhoval se z Prahy zpátky do Kroměříže. Nějakou dobu ještě nastupoval ve druhé nejvyšší soutěži v dresu Hanácké Slavie, skončil po sezoně 1941/1942. Později pracoval jako zřízenec na poště, zemřel v květnu 1981 ve věku 79 let. Jeho jméno nese i jedna z kroměřížských ulic.

autoři: David Nekvinda , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související